De kracht van samenwerking

De zorg in Zeeland staat onder druk. Een sterke vergrijzing zorgt voor een veranderende zorgvraag en in combinatie met de bevolkingskrimp leidt dit tot personeelstekorten in verschillende delen van de zorg. Tevens leidt onvoldoende schaalgrootte tot beperkingen om innovaties te implementeren en tot problemen om aan volume- en kwaliteitsnormen te voldoen. ZorgSaam gelooft in de samenwerking met andere zorgverleners, maatschappelijke partijen en financiers.


Samenwerking draagt bij aan het behoud van kwaliteit en continuïteit. Wij willen gezamenlijk vorm geven aan toekomstbestendige zorg met behoud van goede basisvoorzieningen in onze regio. In 2020 zijn met andere zorgaanbieders grote stappen gezet als het gaat om het vorm geven aan toekomstbestendige zorg met behoud van goede basisvoorzieningen in onze regio. De kracht van samenwerking heeft zich meer dan getoond.


Anchor

Zeeuwse Zorgcoalitie
ZorgSaam heeft samen met Adrz, Emergis, SVRZ en zorgverzekeraar CZ de Zeeuwse Zorg Coalitie in het leven geroepen. Met de ambitie: de zorg in Zeeland toekomstig bestendig te maken en daarmee de leefbaarheid voor de Zeeuwen te behouden. Inmiddels zijn ook de Provincie Zeeland, Zeeuwse huisartsen, GGD, Juvent, Zeeland onbeperkt, Witte Kruis en Zeeuwse gemeenten aangehaakt bij de Zeeuwse Zorg Coalitie. Allemaal met het besef over grenzen van de eigen organisatie heen te kijken. Gesteund door het pakket “Wind in de zeilen” (het pakket dat dient als compensatie van de verhuizing van de marinierskazerne naar Vlissingen) is in 2020 een duidelijk overzicht gegeneerd van de huidige en toekomstige situatie van de Zeeuwse zorg en is een gezamenlijk actieplan gemaakt dat in de komende jaren zal worden uitgevoerd. Daarbij richten wij ons op vier thema's:

  1. Acute zorg
  2. Zorg en ondersteuning van ouderen
  3. Personeel: het werven van voldoende zorgprofessionals
  4. Digitalisering

Adrz

Daarnaast hebben in 2020 ZorgSaam en Adrz bestuurlijk uitgesproken hun samenwerking op diverse terreinen te gaan intensiveren. De samenwerking tussen de Zeeuwse ziekenhuizen moet worden gezien en uitgevoerd binnen de kaders en doelstellingen van de Zeeuwse Zorg Colaitie. Sterker nog: de samenwerking tussen de Zeeuwse ziekenhuizen draagt direct bij aan het realiseren van deze doelstellingen, omdat we toewerken naar één oplossing voor heel Zeeland en naar integrale en zoveel mogelijk uniforme zorg op maat voor de hele provincie, zo dichtbij mogelijk. Twee volwaardige 24/7 ziekenhuizen is het uitgangspunt.


UZ Gent

In 2020 hebben UZ Gent en ZorgSaam uitgesproken hun al 15 jaar bestaande samenwerking vergaand te intensiveren. Beter op elkaar afgestemde behandeltrajecten en het uitwisselen van patiëntengegevens wordt vereenvoudigd. Zo wordt de doorstroming naar hooggespecialiseerde zorg in Gent gestroomlijnd en kennis van behandelingen kan sneller met elkaar worden gedeeld.


Helaas is grensoverschrijdende samenwerking niet vanzelfsprekend en leidt dit vaak tot praktische problemen. Personeel kan bijvoorbeeld niet zomaar in een ander ziekenhuis gaan werken en ook een patiënt kan niet zomaar bij ieder ziekenhuis aankloppen voor een behandeling. Door de besturen van zowel UZ Gent als ZorgSaam is hun samenwerking dan ook politiek op de agenda geplaatst. Met resultaat: in de Nederlands-Vlaamse top van 4 november 2020 is hiervoor expliciet aandacht geweest en hebben de beide regeringen uitgesproken dat goede samenwerking in de zorg een positieve bijdrage kan leveren aan de kwaliteit en continuïteit van zorg. Daarnaast hebben zij een handreiking gedaan als het gaat om de belemmeringen die ontstaan in hun samenwerking.


Zeeuwse VVT

Allévo, SVRZ, Ter Weel, WVO Zorg, ZorgStroom en ZorgSaam hebben in de afgelopen jaren meerdere constructieve gesprekken gevoerd om te bezien of en zo ja in welke mate een samenwerking een meerwaarde kan bieden. Dit vanuit het uitgangspunt dat het resultaat van de samenwerking meer moet zijn dan de som der delen. De organisaties hebben de overtuiging dat samenwerking een absolute voorwaarde is om passende ontwikkelingen in gang te zetten die een belangrijk deel van het antwoord kunnen vormen op de uitdagingen waarvoor men in Zeeland staat. Juist als VVT-aanbieders ligt een samenwerking op de ondersteunende processen voor de hand. Denk hierbij aan het ontwikkelen van een visie op het gebied van thuis- en ouderenzorg, zorgpaden, ICT- en datatoepassingen en het ontwikkelen en implementeren van (zorg)innovaties. In 2021 en verder zal de samenwerking tussen de 6 VVT-organisaties verder worden uitgewerkt.