Kwaliteit

Qualicor Europe – Qmentum Global

Het kwaliteitssysteem van ZorgSaam Zorggroep wordt op basis van het modulair opgebouwde Qmentum Global-programma van Qualicor Europe (voorheen: NIAZ). Deze toetst periodiek of de zorg geleverd wordt conform de gestelde eisen en daarmee voldoet aan kwaliteit en of de organisatie effectief bestuurd wordt.


In december 2019 heeft een team van tien auditoren tijdens een heraccreditatie onderzoek, op basis van 20 normen, in totaliteit 1796 criteria getoetst. Bijna 97% van de getoetste criteria voldeed aan de gestelde eisen. Omdat op een aantal onderdelen nog niet volledig werd voldaan aan alle noodzakelijke voorwaarden, werd het accreditatiebesluit voor een periode van zes maanden uitgesteld. Er werden 24 uitdagingen geformuleerd waarmee ZorgSaam aan de slag moest gaan. Vanwege COVID-19 is de toetsing van deze 24 uitdagingen uitgesteld tot januari 2021.


In 2020 hebben er ook twee deelaccreditaties plaatsvonden. Eén voor de langdurige zorg-locaties van ZorgSaam Sluis (i.c Stelle – Oostburg, Hooge Platen – Breskens en Rozenoord – Sluis) en één op de afdeling Dialyse van het ziekenhuis. In beide gevallen werd de deelaccreditatie door Qualicor Europe toegekend.


Medio januari 2021 heeft Qualicor Europe het onderzoek naar aanleiding van het uitgesteld besluit (december 2019) afgerond en is de heraccreditatie van ZorgSaam Zorggroep toegekend.


Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector

Het kwaliteitssysteem van de ambulancezorg van ZorgSaam Zorggroep wordt periodiek getoetst op basis van de HKZ-norm. In 2020 is de ambulancezorg opnieuw gecertificeerd.


Veilig Incidenten Melden (VIM)


Thuis- en ouderenzorg

In totaliteit zijn er binnen het cluster Thuis- en Ouderenzorg 3.337 incidenten geregistreerd in iProva. Hiervan is geen enkel incident gekwalificeerd als (mogelijke) calamiteit. Er heeft dan ook geen melding bij IGJ plaatsgevonden.


In 2020 zijn negen (ernstige) incidenten nader onderzocht door een analysecommissie. In zes gevallen is een verkort PRISMA-onderzoek[1] uitgevoerd en in drie gevallen een uitgebreid PRISMA-onderzoek. Alle onderzoeken hebben één of meerdere verbeteradviezen opgeleverd, die zijn vertaald in concrete verbetermaatregelen. Voor alle genoemde punten geldt dat adviezen zijn opgevolgd en de verbeteringen zijn gerealiseerd.


Het totaal aantal geregistreerde meldingen is in 2020 ruim 7,5% lager dan in 2019. Opvallende zaken bij deze cijfers zijn:

  • De meeste meldingen (2371) worden geregistreerd binnen de Langdurige Zorg.
  • De top 3 van meldingen bestaat onveranderd uit: vallen (1679), medicatie (978) en agressie en geweld (381).
  • Het aantal medicatie incidenten is met 11,1% gedaald.
  • Het aantal meldingen ten aanzien van agressie en geweld is met 13,1% toegenomen. Van 337 in 2019 naar 381 in 2020.


Ziekenhuis

In 2020 zijn er in totaal 795 meldingen van (bijna) incidenten gedaan. Dit is een scherpe daling van ruim 12%. In relatie tot het aantal (dag)opnames is er sprake van een lichte stijging.

De top 3 van meldingen (indeling wordt bepaald door de melder) bestaat uit:

  • Overdracht, logistiek, planning, documentatie, organisatie en communicatie (278)
  • Medicatie (144)
  • Onderzoek en behandeling (114)

Opvallende stijger is het aantal meldingen over “vallen”.


Continu Verbeteren

Binnen de ZorgSaam Zorggroep hebben we de onvoorwaardelijke bereidheid om dagelijks te blijven leren van onze ervaringen. Die ervaringen gebruiken we om met elkaar kortcyclisch te verbeteren. Om vervolgens de geleerde lessen en verbeteringen te borgen.


ZorgSaam volgt hiervoor de principes van de Plan-Do-Check-Act-cyclus van Deming. Om kwaliteit van zorg uniform te organiseren, hanteren we de volgende zes dimensies van kwaliteit: Veiligheid, Efficiëntie, Persoonsgerichtheid, Toegankelijkheid (tijdigheid), Gelijkheid en Effectiviteit. De kwaliteitsverbetercyclus app (KVC app) en het kwaliteitsbord ondersteunen bij de praktische uitwerking hiervan op de werkvloer.


Calamiteiten

Een calamiteit is een incident dat betrekking heeft op de kwaliteit van zorg en heeft geleid tot de dood of een ernstig schadelijk gevolg voor de zorgvrager(s). Zorg is mensenwerk en om te leren van deze fouten, wordt onderzoek gedaan naar de (onderliggende) oorzaken en worden passende maatregelen genomen om deze oorzaken aan te pakken. Het doel hiervan is de kans op herhaling in de toekomst te beperken en barrières daarvoor in te bouwen. Op deze manier maken we de zorg steeds veiliger.


In 2020 hebben zich binnen de Thuis- en ouderenzorg geen (mogelijke) calamiteiten voorgedaan.


In 2020 zijn vanuit het ziekenhuis drie meldingen gedaan van een (mogelijke) calamiteit bij de IGJ. Na analyse is één van deze meldingen beoordeeld als een calamiteit.


Daarnaast zijn voor het ziekenhuis zeven interne onderzoeken uitgevoerd naar aanleiding van incidenten. Eén melding is in januari 2021, op basis van de conclusie van het vooronderzoek, gemeld bij de IGJ. De overige incidenten hebben na analyse niet geleid tot melding IGJ.



[1] Verkorte PRISMA methodiek is een werkwijze waarbij op basis van een vragen format wordt vastgesteld of er argumenten zijn om aan te nemen dat de kwaliteit van zorg heeft bijgedragen aan het incident/ overlijden van de bewoner. Bij twijfel wordt er nader (voor)onderzoek opgestart.

Zorg is dynamisch en het is mensenwerk. Zorgverlening staat niet stil en is continu in ontwikkeling. Alleen samen en in samenhang kunnen wij goede en juiste zorg op een duurzame wijze verlenen. Voor die goede en juiste zorg is ieders professionele bijdrage relevant en verlenen wij zorg in samenspraak met onze zorgvragers, in relatie tot hun naasten en mantelzorgers. Wij creëren bewustzijn over en aandacht voor goede en juiste zorg door samenspraak en afstemming. Dit is de kwaliteit waar wij als ZorgSaam Zorggroep voor staan.


Het is onze uitdaging om de zorg op de juiste plaats, op het juiste moment en door de juiste persoon te laten leveren. Bij al onze afwegingen hierin staat de toegevoegde waarde voor onze zorgvragers centraal. Dit betekent dat zij mede aan het stuur zitten bij besluitvorming over het zorgtraject vanuit een gesprek over de gewenste uitkomst. Waar nodig innoveert en investeert ZorgSaam in vernieuwende zorg die waarde toevoegt voor onze zorgvragers.


We stimuleren een open communicatie waarin we leren van elkaar en medewerkers zich veilig en gesteund voelen. Zo ervaren medewerkers de ruimte om initiatief en verantwoordelijkheid te nemen vanuit hun eigen professionaliteit. Die open communicatie zoeken we eveneens met de diverse cliëntenraden. Periodiek wordt het aspect kwaliteit in al haar dimensies besproken.