VVAR

Een groot doel van de VVAR in 2020 was verpleegkundig leiderschap, zowel aan bed als aan de bestuurstafel. Een meer proactieve houding van verpleegkundigen en verzorgenden onder het motto “Over de zorg met de zorg”. Een moeilijk opdracht om onze achterban hierin mee te krijgen, bescheiden zoals wij als verpleegkundigen en verzorgenden zijn.


Maart 2020, Covid 19 kwam uit het “niets”. Nu ik dit schrijf zijn we een jaar verder maar nog steeds in strijd met het virus. Onze achterban heeft er een verschrikkelijk nooit meer te vergeten jaar op zitten. Onze cliënten beschermen tegen het virus, het hard werken op Cohort en het moeten afscheid nemen van cliënten die te zwak waren om het virus te weerstaan.


Toch heeft Covid 19 ook veel gebracht voor onze achterban. Voor degene die nog niet overtuigd waren, werd duidelijk dat verpleegkundigen en verzorgenden de hoeksteen zijn van de zorg. We werden uitgedaagd door een nieuwe ziekte met snelle en onvoorspelbare complicaties. We stonden op, richtten in korte tijd cohorten en nieuwe teams op. We moesten onze comfortzone van onze specialisme en team verlaten. Met vereende kracht, deskundigheid, flexibiliteit, zelfsturing en samenhorigheid zijn we er in geslaagd kwalitatief goede zorg te bieden. Ik zelf, maar ook vele collega’s, hadden de teamspirit niet willen missen.


Wat we het afgelopen jaar hebben bewezen is dat onze achterban wel degelijk in staat is om aan het bed verpleegkundig leiderschap te tonen. Wat betreft verpleegkundig leiderschap aan de bestuurstafel, die was er in de eerste golf niet. De VVAR werd niet uitgenodigd voor het OMT of CBT. De meeste VVAR leden werkten zelf op de cohort. Het gevoel was dat er twee werelden waren, de cohortafdelingen en het “management” die beiden vanuit eigen verantwoordelijkheid strijden tegen het virus, doch ver van elkaar stonden.


Vanaf de tweede golf zijn we als VVAR vertegenwoordigd in het OMT. Opvallend was dat het daar zeer weinig over onze achterban ging. Ook hier zag je terug dat onze achterban aan het bed prima zelfsturend is. Het belangrijkste was om over voldoende personeel aan het bed te beschikken, het wel of niet afbouwen van de reguliere zorg. Maar aan de bestuurlijke tafel zitten we niet. De VVAR moet dan ook afdwingen dat verpleegkundigen ook in het CBT vertegenwoordigd zijn. Als specialisten daar aan tafel zitten waarom de verpleegkundigen, beide beroepsgroepen in de frontline, niet?


De uitdaging voor 2021 is duidelijk! De proactieve houding vasthouden, nu niet enkel aan het bed maar door heel de organisatie heen. De VVAR zal steeds meer zijn achterban opzoeken. Ondertussen volgen twee VVAR leden de opleiding tot verpleegkundig leiderschap, een tweede en derde wijkverpleegkundige start met de opleiding ambassadrice in de wijk. Op 12 mei, de dag van de verpleging, vindt een Zeeland breed symposium plaats over verpleegkundig leiderschap. Het respect en de waardering die we in 2020 hebben verdiend moet ons het vertrouwen geven om ook in toekomst de lead te nemen.


Peter Quataert, Voorzitter VVAR ZorgSaam