Enkele medische ontwikkelingen
Vooruitgang in oogheelkunde
Glaucoom is een oogziekte, waarbij de oogzenuw meer en meer beschadigd geraakt en op termijn, als er niet ingegrepen wordt, afsterft. Behandeling dient niet om het zicht te verbeteren, maar om de oogdruk te verlagen, om zo verdere schade tegen te gaan en
het zicht dat er nu is langer te bewaren. Oogarts Mai heeft zich bij ZorgSaam bekwaamd in een nieuwe operatietechniek voor glaucoom patiënten. Mai kan een kleine stent plaatsen om het oogvocht af te voeren. Dat levert voordelen op voor enkele tientallen patiënten per jaar.
Minder snijden, minder bijwerkingen en een goede verlaging van de oogdruk.
Wetenschappelijke studie Covid-19
In 2021 verscheen een wetenschappelijk artikel waarbij ook de bijdrage van een ZorgSaam arts, longarts Smits-Zwinkels, werd genoemd. Patiënten die in het verleden behandeld zijn met specifieke (B-cell depleting) chemotherapie in het kader van een hematologische maligniteit maken in sommige gevallen te weinig antistoffen aan om een infectie met COVID-19 te klaren. In de studie werden zij behandeld met convalescent plasma. Dat zijn antistoffen verkregen van ex-COVID patiënten die wel voldoende antistoffen hebben aangemaakt. 21 van 25 patiënten herstelden van COVID-19 (onder wie de patiënt van Smits-Zwinkels), een belangrijke verbetering in de overleving.
Videoconsult wint terrein
Door coronamaatregelen en afschalen fysieke polibezoeken, is het gebruik van het medisch videoconsult gegroeid. Een deel van de vakgroepen van ZorgSaam Ziekenhuis maakt er inmiddels goed gebruik van. Er zijn na een pilot veel verbeteringen doorgevoerd waardoor het systeem nu uitstekend werkt. Het videoconsult wordt opgestart vanuit HiX (voor de zorgverlener) en vanuit het Patiëntenportaal (voor de patiënt). Door die koppeling komen alle gegevens samen en werkt het makkelijk. De medisch psychologen bijvoorbeeld zien zo’n dertig procent van de patiënten online. Voor zo’n relatief kleine vakgroep is het een duidelijk voordeel, want het is niet altijd haalbaar om op alle locaties fysiek aanwezig te zijn. Zij zien ook voordelen voor patiënten. Sommige kwetsbare patiënten vinden het veiliger om thuis te blijven en de afspraak op afstand te doen. Ook als ze een lage belastbaarheid ervaren hoeven ze niet naar het ziekenhuis te komen en kan de zorg toch doorgaan.
Vernieuwde verloskundige zorg
Al bijna 20 jaar runnen de verloskundigen hun eigen 1e lijns verloskundigenpraktijk onder het dak van ZorgSaam Ziekenhuis. Daarnaast werken zij ook als 2e lijns verloskundigen nauw samen met de gynaecologen en verpleegkundigen in het Geboortecentrum in het ziekenhuis. Om de persoonlijke, laagdrempelige toegang tot de verloskunde wat duidelijker te maken in de klinische sfeer van het ziekenhuis, hebben de verloskundigen sinds 2021 een eigen logo en website en actieve eigen social media-kanalen. Bovendien verhuizen ze begin 2022 met hun eerstelijns praktijk naar een sfeervol pand op afstand van het ziekenhuis. Uiteraard blijven ze via de 2e lijns zorg nauw verbonden met het ziekenhuis en zo instaan voor kwalitatieve, veilige en continue zorg.
Eerste voorbeeld verdere samenwerking met UZ Gent
In het kader van verdieping van de samenwerking van ZorgSaam met UZ Gent is in 2021 een eerste project uitgewerkt. Lumbale neurochirurgie, ofwel chirurgie aan de rug waarbij een neurochirurg pijnklachten wegneemt, zal niet alleen qua voortraject en natraject in Terneuzen plaatsvinden, ook de operatie zelf zal in Terneuzen uitgevoerd worden. Een ervaren neurochirurg van het UZ Gent, dokter Hallaert, werkt daarbij samen met het OK-team en de verpleging van ZorgSaam. In de voorbereidingen zijn OK-medewerkers bijgeschoold in het operatiekwartier van het UZ. Diverse procedures, protocollen en registraties zijn ook op elkaar afgestemd. Leerzaam en interessant voor de medewerkers van ZorgSaam, maar ook gunstig voor de patiënten van ZorgSaam. Zo hoeven zo’n 40 Zeeuws-Vlamingen per jaar niet meer voor de operatie en verpleging naar Gent. Gespecialiseerde zorg dichtbij, ten voordele van de patiënt en diens familie. Zodra de pandemie en inhaalzorg het mogelijk maken (begin 2022), worden de rugoperaties in Terneuzen uitgevoerd.
Inzage thuiszorgdossiers door huisartsen
De komst van het elektronisch cliënten dossier (ECD) in de thuiszorg heeft veel voordelen gebracht voor de zorg. Echter, met het verdwijnen van de thuiszorgmappen van de keukentafels, is de samenwerking tussen zorginstellingen en huisartsen minder makkelijk geworden. Gelukkig is daar nu een oplossing voor gevonden. Huisartsen en praktijkondersteuners kunnen via de webapplicatie Helder! het zorgdossier van thuiszorgcliënten inzien. Dit komt de (online) samenwerking en afstemming rondom de zorgverlening van cliënten ten goede. Wanneer de huisarts gebruikt maakt van Helder! kan er gezamenlijk in één dossier gerapporteerd worden. De cliënt is uiteraard eigenaar van zijn/haar zorgdossier en besluit of de huisarts toestemming krijgt voor inzage in diens zorgdossier.
Nieuw programma voor medewerkers met corona
Voor medewerkers die nog restklachten hebben na een Covid besmetting is er een uitgebreid programma beschikbaar gekomen dat naar behoefte kan worden benut. Het gaat om medische begeleiding bij de fysio en of ergo en andere paramedische disciplines van ZorgSaam en een nieuw vervolgtraject waarin door samenwerkingspartner healthcenter Bodyline begeleid wordt op een aangepaste, gezonde leefstijl. Het programma helpt medewerkers weer opkrabbelen, hun veerkracht terugvinden.