Ondernemingsraad
De ZorgSaam Zorggroep heeft drie BV’s, elke BV heeft haar eigen ondernemingsraad. Bij iedere ondernemingsraad zijn er elf zetels beschikbaar. Naast de ondernemingsraden van de BV’s is er een Centrale Ondernemingsraad (COR) die de verbinding vormt tussen de drie ondernemingsraden. De COR behandelt zaken die van gemeenschappelijk en overkoepelend belang zijn voor de gehele – of grotere delen van de – organisatie. De COR-leden zijn de voorzitters en vicevoorzitters van de drie ondernemingsraden. Hiermee zijn alle ondernemingsraden vertegenwoordigd in de COR.
De leden van de ondernemingsraad streven ernaar zoveel mogelijk signalen op te pikken van de achterban. Dit doen zij o.a. door te praten met medewerkers van hun eigen afdeling en daarbuiten, maar vooral veel te luisteren bij collega’s. Daarnaast worden medewerkers bij bepaalde onderwerpen uitgenodigd in de OR-vergadering om hun bevindingen toe te lichten. En alle medewerkers kunnen aankloppen bij hun eigen OR of bij de COR.
Ook in 2021 is Covid-19, net als bij iedereen, van grote invloed geweest op het functioneren van de ondernemingsraden en daarmee de ontwikkeling van de medezeggenschap bij ZorgSaam. Afgelopen jaar bleek wederom dat samenwerking belangrijk is. Met collega’s, Raad van Toezicht, Raad van Bestuur, cliëntenraden, VVAR en vele anderen. We willen dan ook iedereen danken voor de samenwerking en hopen deze in de komende jaren voort te zetten en verder uit breiden. We hebben elkaar nodig. En ook extern zoeken we de samenwerking op. Naar aanleiding van het vormen van de Zeeuwse Zorg Coalitie en andere samenwerkingsvormen zoeken we de samenwerking met de ondernemingsraden die hierbij betrokken zijn en zitten we samen aan tafel.
De ondernemingsraden hebben in 2021 onderstaande advies- en instemmingsaanvragen behandeld.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Naast de behandelde advies- en instemmingsaanvragen die hierboven vermeld werden, heeft elke ondernemingsraad aandacht besteed aan thema’s die voor zijn achterban van belang waren.
Thema’s Centrale Ondernemingsraad (COR)
Naast alle vraagstukken omtrent de coronacrisis zijn er nog diverse andere onderwerpen voorbij gekomen. Belangrijk waren de gesprekken die gevoerd zijn i.v.m. het welzijn van onze collega’s. Er zijn stappen gemaakt daar waar het gaat over arbobeleid, bedrijfsgeneeskundige zorg, RI&E’s, preventie, ziekteverzuimbeleid en vitaliteit. Ook zaken als leeftijdsbewust personeelsbeleid zoals generatiebeleid lijken nu eindelijk uitwerking te krijgen.
Veel aandacht is er vanuit de COR gevraagd voor het beleid inzake agressie en geweld. Versie 2.0 is in ontwikkeling. De gedragscode is aangepast aan de nieuwste inzichten. De COR heeft de Raad van Bestuur verzocht hier meer aandacht aan te besteden en ook daadwerkelijk de in de gedragscode afgesproken maatregelen te nemen indien de code niet wordt nageleefd.
Diverse samenwerkingsverbanden dwingen de COR tot verkennen, meedoen en nadenken. Redeneert de COR vanuit onze eigen organisatie of vanuit de zorg in de provincie? In de discussies met andere ondernemingsraden komt dit ook voorbij. De COR weet dat samenwerking noodzakelijk is vanwege diverse redenen, zeker ook in het belang van onze collega’s.
Huisvestingsbeleid en herinrichting zijn actuele onderwerpen. De COR denkt mee en geeft advies bij de belangrijke projecten (Prettig Wonen, Vitaal West Zeeuws-Vlaanderen, kliniek- en poliplannen en de herinrichting van de centrale hal en het H-Blok in De Honte). Toetsingscriteria zijn opgesteld voor het beleid omtrent Het Nieuwe Werken (Activiteitsgericht werken).
Naast al de hierboven genoemde onderwerpen heeft de COR meegedaan bij onderwerpen als inrichten van de governance (co-bestuur), vaststellen van het profiel van leden van de Raad van Toezicht, inzage personeelsdossiers, thuiswerkbeleid, beloningsbeleid, IBC, medewerkersonderzoek en diverse andere zaken.
Thema’s OR Thuis- en Ouderenzorg (TOZ)
Wederom een jaar waarin cliënten en personeel getroffen zijn door Covid. Waarin er afdelingen gesloten werden of bezoekregels weer werden aangescherpt. Voor bewoners, familie en personeel bleven het moeilijke en vaak verdrietige tijden.
Een lichtpuntje was dat in november door ZorgSaam de mogelijkheid werd geboden voor het personeel om de boosterprik te halen. Er werd dankbaar gebruik van gemaakt, chapeau voor iedereen die daaraan heeft meegewerkt!
Voor de OR was het een jaar met vooral veel digitale vergaderingen, waarbij iedereen het gemis ervaart van de fysieke ontmoeting. Desondanks zijn er heel wat onderwerpen gepasseerd, waarvan we er hier drie noemen.
Afgelopen jaar zijn er stappen gemaakt in de samenwerking met andere organisaties. Als OR TOZ zoeken wij ook de verbinding met de OR’en van andere ouderenzorgorganisaties in Zeeland, zodat we samen kunnen nadenken over de toekomst van de Zeeuwse zorg.
In de thuis- en ouderenzorg is een groot project in ontwikkeling waar OR TOZ nauw bij betrokken is: Samen Prettig Wonen. Wensen en behoeften van de cliënten worden onderzocht, met de nodige technologieën. Hiermee werken we aan toekomstbestendige zorg waarin we allen weten dat er een grote krapte is op de arbeidsmarkt, die de komende jaren alleen maar zal toenemen. We maken ons sterk dat de medewerkers goed worden meegenomen in dit hele proces en dat veranderingen goed uitgelegd worden.
De verhuizingen van de Blaauwe Hoeve naar Kloosterzande brachten heel wat teweeg. We hebben vooral gezien dat medewerkers het zo goed en prettig mogelijk willen regelen voor de cliënten en hun familie. Ondanks dat het geen keuze was, werd er over het algemeen positief op gereageerd. Erg belangrijk blijft een goede communicatie via manager, leidinggevende en onderling in het team.
Thema’s OR Ziekenhuis
Het jaar 2021 stond volop in het teken van de Covid-19 crisis en de daarbij behorende maatregelen. De OR-vergaderingen werden hierdoor digitaal gehouden in plaats van fysiek.
De OR Ziekenhuis heeft een aantal advies- en instemminsaanvragen behandeld, waaronder Sterdienst afdeling Jeugd & Gezin, ATW-wijziging dienstrooster Ambulance, invoering Laag-Midden-Complex auto Ambulance en wijziging werktijden R2-dienst afdeling Radiologie.
Op afdeling C1 is een pilot gestart met 1 nachtdienst in het weekend. De pilot wordt op dit moment geëvalueerd. Op de IC is er een pilot gestart met als thema “fit door de nacht”.
Ook beleidsmatig zijn er verschillende onderwerpen aan bod gekomen, zoals het invoeren van het Integraal Capaciteits Management (ICM). Een thema dat als een rode draad door 2021 liep en nog steeds actueel is. Verder zijn de maandelijkse cijfers, het jaarverslag, de begroting 2022 en het opzetten van het cluster kortdurende zorg en behandeling besproken. Tijdens het maandelijkse overleg met de bestuurder van het ziekenhuis hebben we vaste agendapunten zoals ziekteverzuim, externe samenwerkingen, signalen medewerkers en update Covid-19 om alle ontwikkelingen en processen te volgen.
De OR Ziekenhuis heeft in 2021 een aantal signalen gekregen van medewerkers en teams, mondeling en via mail. We hebben aangehoord wat er speelt en dit ook met de bestuurder besproken. Verder vond er intensievere communicatie plaats met de VVAR en de Cliëntenraad. Ook werd er een rondetafel discussie gehouden met de bestuurder.
Er is een klankbordgroep Vitaliteit gestart waarin arbo-medewerkers, leidinggevenden, de bedrijfsarts en OR-leden vertegenwoordigd zijn. Uit de Qualicor audit kwam naar voren dat niet alle RI&E’s bij ZorgSaam up-to-date zijn. De OR Ziekenhuis houdt het proces in de gaten.
Thema’s OR ZorgSupport en Bedrijfsbureau (ZSP)
De OR ZSP heeft een druk jaar achter de rug vanwege zowel interne als externe ontwikkelingen. Het Covid-19 virus heeft met grote regelmaat geleid tot verstoringen.
Naast reguliere advies- en instemmingsaanvragen heeft de OR ZSP veel gedaan. Dit varieert van aandacht vragen voor slecht bruikbare enveloppen tot aan meepraten over samenwerkingsverbanden. Gesprekken vinden plaats formeel, maar ook informeel.
Veel medewerkers hebben onder grote druk hun werk moeten verrichten. Naar aanleiding van signalen van medewerkers heeft de OR ZSP een aantal keer bij de Raad van Bestuur aan de bel getrokken. Veelal met een bevredigend resultaat. Het gaat hier over afdelingen als recepties, beveiliging en huishouding. Bij deze afdelingen zijn maatregelen genomen, zoals het inzetten van extra medewerkers.
De aandacht voor het vele thuiswerken heeft geleid tot de totstandkoming van thuiswerk-beleid met daaraan gekoppeld een verantwoord pakket aan mogelijkheden. Hiernaast heeft de OR ZSP gesproken over de psychosociale belasting van het vele thuiswerken. Ook hierin zijn in het mogelijke maatregelen genomen. De OR betreurt het echter wel dat het niet gelukt is om vanaf het uitbreken van de crisis in maart 2020 een thuiswerkvergoeding te realiseren.
Gedurende het jaar heeft de OR ZSP geparticipeerd in een aantal projecten, we noemen er twee. Het Nieuwe Werken, waarvoor toetsingscriteria zijn opgesteld. Daarnaast was de OR ZSP betrokken bij de uitrol van MsTeams en Outlook binnen Office365.
In 2022 blijft de OR ZSP zich proactief opstellen en de verbinding zoeken. De OR ZSP zal meedenken over de toekomst van ZorgSupport en het Bedrijfsbureau. Ontwikkelingen bij de diverse clusters worden nauwgezet gevolgd.
Verkiezingen
In mei 2021 zijn er verkiezingen gehouden voor de drie ondernemingsraden van ZorgSaam. De nieuwe OR-leden zijn in juni geïnstalleerd. Momenteel zijn we bezig met het organiseren van tussentijdse OR-verkiezingen om de vacante OR-zetels op te vullen.
Vooruitzichten
In 2022 blijven de ondernemingsraden de interne en externe ontwikkelingen bij ZorgSaam volgen. De COR is betrokken bij het opzetten van de strategie (meerjarenbeleidsvisie) van ZorgSaam voor de komende jaren. De COR praat mee en geeft advies daar waar het gaat over beleid op diverse gebieden.
Veel aandacht zal er zijn voor de verdere uitrol van arbobeleid, het organiseren van de bedrijfsgeneeskundige zorg, opzetten van risico-inventarisaties en evaluaties, preventie, vitaliteit en ziekteverzuimbeleid.
Huisvestingsbeleid in de meest brede zin van het woord en samenwerking met andere organisaties binnen onze provincie en over de grens in België vormen belangrijke items.
De uitrol van kliniek- en polikliniekplannen en het daarbij behorende integrale capaciteitsmanagement zullen veel tijd vergen.
Veel waarde hecht de COR aan het nakomen van hetgeen is opgeschreven in onze gedragscode, alsmede de ontwikkeling van een beleid inzake agressie en geweld.
Daarnaast wordt de ontwikkeling van het Strategisch Opleidingsplan 2.0 op de voet gevolgd.
Bij dit alles stelt de COR aan zichzelf en aan anderen de vraag wat ontwikkelingen betekenen voor onze medewerkers en voor de zorg in regio.
Droneshot van Emmaus, een ouderenzorglocatie van ZorgSaam in IJzendijke