VVAR

Wie denkt aan veerkracht in de zorg denkt direct aan al die vele verpleegkundigen en verzorgenden die al decennialang keihard werken om de zorg met vereende kracht op een hoogkwalitatief niveau te houden. Volgens de VVAR is het opvallend dat men er pas sinds de afgelopen 2 jaar tijdens de Covid pandemie achter komt dat het werken in de zorg geen roeping is maar een heus beroep. Een beroep van zeer goed en hoogopgeleide zorgverleners. Benieuwd of dit gedachtegoed lang blijft hangen nu de endemie is ingetreden.


De waardering heeft ervoor gezorgd dat zorgmedewerkers trotser maar misschien beter nog zelfbewuster zijn geworden. Nee, wij zijn geen zusters en broeders, verpleegster en verzorgsters maar verpleeg- en zorgkundige, verpleegkundig specialist en nurse practitioner. Vakmensen die het dichts bij de cliënt staan en vandaar ook het best gepositioneerd zijn om mee te praten over het toekomstige beleid, dit niet enkel op afdelingsniveau. De VVAR ZorgSaam is zowel op instellingsniveau, regionaal met “VVAR Zeeland” en landelijk met het V&VN netwerk VAR actief. Kijken buiten de eigen muren en netwerken is zeer inspirerend.


In 2021 waren de belangrijkste speerpunten van de VVAR het streven naar meer verpleegkundig en verzorgend leiderschap, het meer betrekken van de achterban en verdere oriëntatie op verpleegkundige differentiatie.


Verpleegkundig leiderschap ontwikkelt zich steeds verder, ook afdeling overstijgend. Niet enkel de VVAR wordt meer betrokken bij het toekomstig beleid van ZorgSaam, ook in het ziekenhuis en de TOZ ziet men dat medewerkers rond de cliënt steeds meer betrokken worden. Denk aan duobanen met beleid en kwaliteit, de deelname aan de opleiding tot verpleegkundig leiderschap, het talentenprogramma en de opleiding ambassadrice in de wijk. Ook de kwaliteitsdriehoek op de afdelingen tonen een grote meerwaarde.

Onze achterban weet ons steeds beter te vinden. We nemen hen steeds meer mee in het gegeven dat we de discussie moeten voeren vanuit het uitgangspunt van kwaliteit en veiligheid van zorg. Dit uitgangspunt opent vele deuren en de discussie wordt veel makkelijker gevoerd.


Functiedifferentiatie zien we in steeds meer ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Veelal ziet men daar regieverpleegkundigen die op afdelingen de taak hebben om de kwaliteit continu te evalueren en te verbeteren. Eigenaar van de kwaliteitsindicatoren, dagcoördinatoren en teamleiders in één functie. Beloond, gefaciliteerd en erkend voor hun extra takenpakket. Tevens een kans op promotie. Trots door de dingen die ze realiseren, uitgedaagd door de dingen die op hun pad komen. Een werkklimaat dat we als VVAR ZorgSaam willen realiseren.


Wat is de uitdaging van de VVAR voor 2022? Het verder ontwikkelen van verpleegkundige leiderschap staat hoog in het vaandel. Wees trots op je werk, kom op voor je patiënt en je collega’s niet enkel op afdelingsniveau maar ook overstijgend. We moeten zorgen dat functiedifferentiatie wordt beloond, gefaciliteerd en erkend. Van de eerste dag dat je bij ZorgSaam werkt moet je optimaal worden ingewerkt en inzicht hebben in de kansen die er liggen. Er moet een voor ieder inzichtelijk opleidingsplan komen afgestemd op de toekomst met daarin tijd om je vak te leren. En een goed generatiebeleid zodat je de laatste jaren ook nog kwalitatief goede zorg kunt leveren.



Antonius, locatie van ziekenhuis en gezondheidscentrum in Oostburg