Investeringen op locaties en in apparaten

OK/CSA

Na ingebruikname van de nieuwe operatiekamers in 2020, is het naastgelegen oude OK-complex heringedeeld, geoptimaliseerd en volledig gerenoveerd. Het is overal ruim en rustig en in die serene sfeer is het goed en geconcentreerd werken. Chirurg en voorzitter OK-commissie Dietrich de Meij verwoordt het als volgt: “De zee van licht in het nieuwe complex onthult dat we mee zijn met de moderne vereisten van onze tijd en klaar zijn voor de chirurgisch uitdagingen van de toekomst. Denk aan ontwikkelingen als robotchirurgie en dergelijke. Alles om de Zeeuwse patiënt uitstekende zorg te blijven garanderen!”


Ook de CSA is compleet gemoderniseerd. Medewerkers zorgen in hun nieuwe ruimte voor de steriele materialen om veilig te kunnen opereren. Ondanks coronamaatregelen en ‘werk terwijl de winkel open is’ is de planning gehaald en is er eind 2021 netjes opgeleverd. Een intensief project van meer dan twee jaar is afgerond. Trots en tevredenheid heersen. Nadat corona het mogelijk maakt zal het in 2022 worden gevierd.

Terrein De Blaauwe Hoeve uitgebreid

Met een officiële overdracht bij de notaris is het ZorgSaam terrein bij ouderenzorglocatie De Blaauwe Hoeve met 12.500 vierkante meter uitgebreid. De grondverwerving hoort bij het plan van herontwikkeling van de zorgcampus in Hulst. Er komen woningen voor ouderen bij en de bestaande paviljoens worden gemoderniseerd. Bovendien zal de polikliniek Liduina een plaats op de campus krijgen en er komt ook, in overleg met huisartsen en CZ een modern gezondheidscentrum waardoor er nog meer samenhang in organisatie van zorg ontstaat. Dit alles sluit aan op de visie op Thuis- en Ouderenzorg van ZorgSaam, “Samen Prettig Wonen”. Het is de verwachting dat er in 2023 gestart kan worden met de eerste werkzaamheden, dat wil zeggen de aanleg van een parkeerterrein op de vrijdag verworven grond. Daarna kan de rest van het terrein autoluw worden gemaakt en volgt richting 2025 een herindeling met poli en gezondheidscentrum en extra woonvoorzieningen.

Palliatieve Unit nu ook in regio West

Vanaf 2021 biedt ZorgSaam ook in regio West Zeeuws-Vlaanderen palliatieve zorg aan mensen die ongeneeslijk ziek zijn. Het team van zorgverleners en vrijwilligers, speciaal geschoold in palliatieve zorg, geeft haar gasten en familieleden de zorg, aandacht en begeleiding die zo belangrijk zijn in de laatste levensfase. De palliatieve unit, die Anemoon heet met als betekenis overgave, zorgzaamheid en toewijding, is gehuisvest in ouderenzorglocatie Stelle in Oostburg. Anemoon voorziet in een duidelijk behoefte want de plaatsen zijn vrijwel volcontinu bezet.

Patiënten sneller behandeld dankzij nieuwe analyse apparaten

Microvida, een deelneming van ZorgSaam, heeft in Terneuzen twee nieuwe analyse apparaten in gebruik genomen voor de patiënten van ZorgSaam. Het gaat om de MALDI-TOF en een tweede Bactec. De MALDI-TOF stelt vast om welke bacterie of gist het gaat. Hierdoor kan de patiënt gericht behandeld worden met de juiste antibiotica. Met de Bactec kan vastgesteld worden of een patiënt bloedvergiftiging heeft. De machine meet namelijk of een bloedkweek koolstofdioxine produceert wat duidt op bacteriegroei. Dankzij de MALDI-TOF en de Bactec kan Microvida dus sneller en beter bepalen welke infectie een patiënt heeft en hoe die het best behandeld kan worden.

Raizers doen het zware werk

In 2019 had ZorgSaam de Raizer op proef, een mobiele ‘hefstoel’ om mensen die gevallen zijn overeind te helpen. Het vermindert de fysieke belasting van medewerkers en één medewerker volstaat. De ervaringen tijdens de proef waren dermate positief dat er in 2021 inmiddels zeventien Raizers in gebruik waren. De Raizer wordt gebruikt op de ouderenzorglocaties, in een aantal wijkgebouwen en bij de nachtdienst van de thuiszorg.

Nieuwe DEXA-scan

Een DEXA-scan maakt gebruik van röntgenstralen en wordt gebruikt om te bepalen wat de botdichtheid is. Zo kan er aangetoond worden of er sprake is van botontkalking (osteoporose). Een belangrijk onderzoek, zeker gezien de vergrijzende bevolking. ZorgSaam heeft de DEXA-scanners in Terneuzen en Hulst in 2021 vervangen door een nieuw, modern apparaat dat centraal in Terneuzen staat. De mogelijkheid om zo’n scan in Hulst te doen vervalt daarmee. De nieuwe DEXA-scan in Terneuzen heeft een veel betere beeldkwaliteit, maar is ook comfortabeler voor patiënten. De scan draait om de patiënt. Deze kan dus ontspannen op de rug blijven liggen en hoeft niet meer op de zij te draaien.