Kwaliteit
Kwaliteit binnen ZorgSaam stelt zorgvragers centraal, staat dichtbij medewerker en gaat om leren en verbeteren als basishouding van medewerkers. Kwaliteit is onderdeel van de dagelijkse werkprocessen waardoor ZorgSaam moeiteloos op ieder moment van de dag, in elke tijd van het jaar voldoet aan de kwaliteitsnormen met als doel de zorg zo persoonlijk mogelijk te verlenen en afgestemd op de behoefte van de zorgvrager.
Certificering
Het kwaliteitssysteem van ZorgSaam Zorggroep wordt periodiek getoetst op basis van 20Qmentum Global-normeringen.
In januari 2021 heeft het College Kwaliteitsverklaringen van Qualicor Europe, op basis van de audit uitgesteld besluit, de accreditatiestatus voor een nieuwe periode toegekend tot maart 2025. Deze accreditatie geldt zowel voor het ziekenhuis als de thuis- en ouderenzorg.
Het kwaliteitssysteem van de ambulancezorg van ZorgSaam Zorggroep wordt periodiek getoetst op basis van de HKZ-norm. De huidige certificeringstermijn loopt tot februari 2023.
Veilig Incidenten Melden (VIM)
Meldingen zijn een belangrijk instrument voor continue verbetering. Een stijging is veelal een teken van beter meldingsbereidheid en daarmee meer transparantie en aandacht voor kwaliteit.
Thuis- en ouderenzorg
In totaal zijn er binnen het cluster Thuis- en Ouderenzorg 4.331 incidenten geregistreerd. Hiervan is geen enkel incident gekwalificeerd als (mogelijke) calamiteit. Er heeft dan ook geen melding bij IGJ plaatsgevonden.
In 2021 zijn zeven (ernstige) incidenten nader onderzocht door een analysecommissie. In vier gevallen is een verkort PRISMA-onderzoek1 uitgevoerd en in drie gevallen een uitgebreid PRISMA-onderzoek. Alle onderzoeken hebben één of meerdere verbeteradviezen opgeleverd, die zijn vertaald in concrete verbetermaatregelen. Voor alle genoemde punten geldt dat adviezen zijn opgevolgd en de verbeteringen zijn gerealiseerd.
Het totaal aantal geregistreerde meldingen is in 2021 bijna 30% hoger dan in 2020. Opvallende zaken bij deze cijfers zijn:
- De meeste meldingen (3.303) worden geregistreerd binnen de Langdurige Zorg.
- De top 3 van meldingen bestaat onveranderd uit: vallen medicatie en agressie en geweld
- Het aantal agressie en geweld incidenten is met 96,5% fors gestegen.
Ziekenhuis
In 2021 zijn er in totaal 951 meldingen van (bijna) incidenten gedaan. In aantal meldingen betreft dit een toename van 19%. Ook in relatie tot het aantal (dag)opnames is er sprake van een kleine stijging.
De top 3 van meldingen (indeling wordt bepaald door de melder) bestaat uit:
- Overdracht, logistiek, planning, documentatie, organisatie en communicatie
- Medicatie
- Onderzoek en behandeling
Opvallende stijger is het aantal meldingen over “Apparatuur, materialen, hulpmiddelen en gebouwen”.
Continu Verbeteren
Binnen de ZorgSaam Zorggroep hebben we de onvoorwaardelijke bereidheid om dagelijks te blijven leren van onze ervaringen. Die ervaringen gebruiken we om met elkaar kortcyclisch te verbeteren. Om vervolgens de geleerde lessen en verbeteringen te borgen.
Er zijn verschillende (kwaliteits)instrumenten die de medewerker kunnen ondersteunen in het continue verbeteren van de kwaliteit. Informatie wordt gedeeld aan de hand van de zes dimensies van kwaliteit. Richtlijnen, protocollen, toetsing et cetera sluiten aan op de dagelijkse praktijk en de ‘band’ tussen de zorgvrager en zorgverlener.
De dingen die goed gaan worden benadrukt en van de dingen die minder goed gaan leren we en verbeteren deze.
Calamiteiten
Een calamiteit is een incident dat betrekking heeft op de kwaliteit van zorg en heeft geleid tot de dood of een ernstig schadelijk gevolg voor de zorgvrager(s). Zorg is mensenwerk en om te leren van deze fouten, wordt onderzoek gedaan naar de (onderliggende) oorzaken en worden passende maatregelen genomen om deze oorzaken aan te pakken. Het doel hiervan is de kans op herhaling in de toekomst te beperken en barrières daarvoor in te bouwen. Op deze manier maken we de zorg steeds veiliger.
In 2021 hebben zich binnen de Thuis- en ouderenzorg geen (mogelijke) calamiteiten voorgedaan.
Vanuit het ziekenhuis zijn vijf meldingen gedaan van een (mogelijke) calamiteit bij de IGJ. Hiervan zijn analyses uitgevoerd door een interne (onafhankelijke) analysecommissie. Door de IGJ zijn twee van deze meldingen beoordeeld als een calamiteit.
Daarnaast zijn voor het ziekenhuis in totaal vijf interne onderzoeken uitgevoerd naar aanleiding van incidenten. De uitkomsten van deze onderzoeken gaven geen aanleiding tot het maken van een IGJ- melding.