Bestuursverslag

Begin 2022 was er nog een prangende vraag: welke gevolgen zou het coronavirus dat jaar hebben? Met een lockdown vers in het geheugen en nog midden in de corona-marathon was dit nog een groot vraagteken. Inmiddels weten we dat het gaandeweg het jaar anders, beter is gegaan. Het virus vraagt weliswaar nog aandacht, maar is minder ontwrichtend. Het is een keerpunt in de Corona-geschiedenis voor zover we nu kunnen zien.

In 2022 zijn meer momenten aan te wijzen waarop een ontwikkeling ons leven heeft veranderd. Denk aan de Russische aanval op Oekraïne met vergaande consequenties voor de Europese veiligheid en mondiale stabiliteit, de opvang van ontheemden, maar ook voor de wijze waarop wij met (schaarse) middelen om moeten gaan. 2022 was ook het jaar van het Integraal Zorgakkoord. Een belangrijke stap om de zorg in de toekomst voor iedereen toegankelijk en ook betaalbaar te houden. Vooruitlopend op dit Akkoord was ZorgSaam al een nieuwe weg ingeslagen van verregaande samenwerking met partijen in de Zeeuwse Zorg Coalitie, de VVT-instellingen in Zeeland, Adrz en ook grensoverschrijdend, zoals met UZ Gent. De meerjarenstrategie en de organisatiewijzigingen vanaf 2023 markeren een belangrijk punt in de ontwikkeling van ZorgSaam en is de bevestiging van de koers die we de afgelopen jaren hebben ingezet. Tegelijk is dit het begin van een periode waarin ZorgSaam moet bepalen hoe we de zorg van de toekomst kunnen blijven leveren én hoe we daarvoor voldoende medewerkers kunnen vinden, verwelkomen, behouden en laten bloeien.


Met zo’n 3.500 medewerkers en 800 vrijwilligers hebben wij in het afgelopen jaar kwalitatief goede en persoonsgerichte zorg en ondersteuning verleend aan onze patiënten, cliënten en bewoners. Die zorg werd niet alleen kwalitatief goed bevonden door Qualicor Europe, maar werd ook door de patiënten als uitmuntend ervaren. Hierdoor kreeg ZorgSaam in Newsweek bij hun onderzoek naar de 250 beste ziekenhuizen ter wereld een eervolle vermelding bij de 33 beste Nederlandse ziekenhuizen. Al onze medewerkers en vrijwilligers verdienen ons respect en dank voor hun inzet en betrokkenheid!

Verder bleek ZorgSaam op basis van de jaarlijkse Benchmark Ziekenhuizen van BDO Accountants & Adviseurs een van de financieel meest gezonde ziekenhuizen van Nederland. ZorgSaam krijgt op basis van de jaarcijfers over 2021 rapportcijfer 10 en bezet een vierde plaats in de lijst van 63 ziekenhuizen.


We werken er continu aan om financieel gezond te zijn en te blijven. Dat is ook terug te zien in het positieve resultaat van 2022. Dit is ook een vereiste om te kunnen investeren in de OK, de kliniek en de polikliniek van het ziekenhuis en op diverse ouderenzorglocaties. Operationeel blijft het resultaat met name in het ziekenhuis achter bij de begroting. Dat leidt in 2023 tot extra Inspanningen.


De komende jaren blijft investeren hard nodig gezien alle ontwikkelingen die op ons afkomen. De toegenomen kosten en de personeelskrapte zetten de zorgcontinuïteit verder onder druk. We hebben financieel ruimte nodig om in de toekomst gezond te blijven. Zo kunnen we investeren in het ontwikkelen van medewerkers, in zorg ontlastende innovaties, in efficiënte en duurzame huisvesting. Dat is veel en daarom zullen we ook de komende jaren financieel goed koers moeten houden, juist om al die noodzakelijke investeringen te kunnen blijven doen. De toegenomen kosten en personeelskrapte zetten de zorgcontinuïteit verder onder druk.


In dit jaarverslag over 2022 zult u het thema ‘keerpunt’ op diverse plekken tegenkomen of herkennen. Dit alles omdat houdbare zorg in Zeeland alleen kan worden gegarandeerd door de zorg anders en over de grenzen van de eigen organisatie te organiseren. Met de ZorgSaam Zorggroep zijn in 2022 die eerste stappen gezet waarmee vitale zorg in Zeeuws-Vlaanderen en breder in Zeeland blijvend wordt gegarandeerd.


Raad van Bestuur ZorgSaam ZorgGroep Zeeuws-Vlaanderen


Johan de Graaf, Piet van der Maas, René Smit