Verslag Raad van Toezicht

Van plan…

Ook in 2022 waren de naweeën van de coronapandemie nog zichtbaar en voelbaar voor ZorgSaam en haar medewerkers. Een hoog ziekteverzuim leidt - nu nog - tot een hogere werkdruk. Desondanks hebben de professionals in de ambulancezorg, ouderenzorg, thuiszorg, ziekenhuiszorg en de ondersteunende diensten ook in 2022 een grote persoonlijke inzet geleverd en laten zien dat de inwoners van Zeeuws-Vlaanderen en daarbuiten op uitstekende zorg kunnen rekenen.


Door incidentele baten vanuit de overheid kleuren de cijfers in 2022 nog altijd zwart. Dat houdt ZorgSaam financieel solide, maar er is meer nodig wil ZorgSaam dat (ook zonder incidentele baten) blijven. Om deze reden is een traject ingezet om in kaart te brengen wat en hoe we een meer solide financiële basis kunnen vormen.


Over de toekomst is in het jaar 2022 breed binnen ZorgSaam nagedacht. Er liggen grote uitdagingen in het verschiet: vergrijzing, ontgroening en een zorgkloof, die nu al voelbaar is. Deze uitdagingen vragen proactieve aanpassingen en een transitie naar meer passende zorg, zoals ook werd bevestigd in het Integraal Zorgakkoord.


ZorgSaam heeft in 2022 geïnvesteerd in deze transitie door gesprekken te voeren over regionale samenwerking met zorgpartijen in Zeeland en België. Hiermee moet een basis worden gelegd om een kwaliteitsvolle en toegankelijke zorg in Zeeuws-Vlaanderen te garanderen.


…naar executie!

In 2023 zal deze koers van ZorgSaam, mede ingegeven door de hogergenoemde maatschappelijke ontwikkelingen, meer tastbaar worden. Steeds meer zorg zal in samenwerkingsverbanden invulling krijgen. Dit zal nieuwe werkwijzen inhouden voor de medewerkers met wellicht inzet van medewerkers over de vertrouwde grenzen van ZorgSaam heen. Door het functioneren in een ketenorganisatie en door de initiatieven tot regionale samenwerking loopt ZorgSaam hier voorop.


De Raad van Toezicht bedankt alle medewerkers en bestuurders van ZorgSaam voor hun inzet in 2022 en kijkt uit om gezamenlijk maar elke vanuit eigen rol verder invulling te geven aan deze ontwikkelingen.