HR

Met zo’n 3.500 medewerkers en 800 vrijwilligers zijn wij ZorgSaam. Alles wat we doen, waar we goed in zijn, al onze ideeën en de zorg en aandacht die we verlenen, het is allemaal mensenwerk. Bedacht en geleverd door alle collega’s binnen ZorgSaam. Zonder tevreden en gemotiveerde medewerkers is er geen ZorgSaam en kan er geen goede zorg worden verleend.


In 2022 hebben wij bij de medewerkers, de COR en VVAR opgehaald wat onze medewerkers nodig hebben. Op basis daarvan hebben wij onze visie op werkgeverschap vormgegeven. De vraag daarbij is hoe we met de beschikbare mensen nog steeds goede zorg kunnen leveren en daarbij het werken in de zorg aantrekkelijk houden en maken en zorgen voor voldoende en gemotiveerde nieuwe collega’s.


Visie werkgeverschap:

“ZorgSaam is een begripvolle en inspirerende werkgever die zijn mensen ziet, in hun ontwikkeling voorziet en richtinggevend vooruitziet”.


Deze visie op goed werkgeverschap, is geborgd in het programma ‘Aandacht voor medewerkers’. Vanuit dit programma zijn wij in 2022 gestart met het creëren van een stevig fundament dat nodig is voor de realisatie van onze visie op werkgeverschap. Aandacht voor de medewerkers betekent namelijk ruimte voor professionele autonomie, groei en invloed op je werk en de veranderingen daarin en goede mogelijkheden om je werk te combineren met je privéleven of je rol als mantelzorger. Je tijd kunnen besteden aan zorg in plaats van administratie. Maar ook aandacht geven en krijgen en goed en tijdig communiceren. Ruimte voor groei betekent ook dat we het belangrijk vinden dat bij ZorgSaam professionele medewerkers werken.


De diverse projecten van het programma ‘aandacht voor medewerkers’ zijn geclusterd in vier programmalijnen:


  1. Medewerker en “ZorgSame” Teams aan zet

Dit realiseren we door het gefaseerd inrichten van ‘ZorgSame Teams’ waarin zeggenschap en eigenaarschap worden gefaciliteerd, de samenwerking met de aanverwante afdelingen mede vorm krijgt, de individuele ontwikkeling van collega's wordt geborgd en door meer dialoog en inspraak te organiseren.


  1. Ontwikkelen, leren en mobiliteit

Er is meer focus en aandacht voor loopbaan en perspectief van medewerkers door het in kaart brengen van loopbaanpaden en het in kaart brengen van talenten en ontwikkelpunten. Een stimulerende en veilige leeromgeving zijn daarvoor erg belangrijk. Leidinggevenden worden nog meer ondersteund om de medewerkers te laten groeien. En het loopbaancentrum is geopend.


  1. Gezondheid, welbevinden en werkgeluk

We geven meer aandacht aan en sturen op het welzijn van de medewerkers door periodiek de beleving van collega's te meten en bij te sturen. Er is meer preventief beleid op (over)belasting in het werk en het verhogen van duurzame inzetbaarheid. We gaan een gespecialiseerd programma aan jonge medewerkers aanbieden met als doel dat ze bij ZorgSaam tot bloei komen.


  1. Werven en vinden

We zijn overgegaan naar kandidaat gestuurd werven en daarmee beter inspelen op de wensen en belevingswereld van de kandidaat. Het onboarding proces is verder verbeterd en geprofessionaliseerd. We gaan steeds meer werk maken van diversiteit binnen ZorgSaam.


Met deze programmalijnen sturen wij op het volgende:

• De (toekomstige) medewerkers voelen zich gezien, gehoord, begrepen en gewaardeerd.

• De (toekomstige) medewerkers worden ontzorgd en gefaciliteerd om hun professie uit te oefenen.

• De (toekomstige) medewerkers hebben en benutten de mogelijkheden voor de ontwikkeling van hun talenten.

• De (toekomstige) medewerkers zijn goed in wat ze doen en werken volgens hoge professionele standaarden.

• De (toekomstige) medewerkers beleven persoonlijk en professioneel welbevinden.

• De (toekomstige) medewerkers hebben en benutten de ruimte om verbeterinitiatieven te ontplooien.


Vacatures

Het invullen van vacatures wordt een steeds grotere uitdaging. Dit geldt ondertussen niet alleen meer voor de verzorgenden en (gespecialiseerd)verpleegkundigen, maar ook voor functies in de ondersteunende diensten of leidinggevenden en medisch specialisten. De doorlooptijd neemt toe en het aantal reacties neemt af.

De meest lastig te vervullen vacatures binnen de thuis- en ouderenzorg blijven de Specialist Ouderengeneeskunde en Verzorgenden, binnen de ondersteunende diensten verschillende ICT-functies en binnen het ziekenhuis gespecialiseerd verpleegkundigen zoals de recovery- en anesthesie verpleegkundigen.


Acties in 2022

  • Er zijn inloopmiddagen op verschillende ouderenzorglocaties georganiseerd voor geïnteresseerden over werken in de Thuis- en Ouderenzorg.
  • Wij hebben ingezet op een samenwerking met Scalda om studenten Zorg& Welzijn mee te laten kijken op de verschillende afdelingen binnen het ziekenhuis;
  • Team recruitment is overgestapt naar AFAS om het onboardingsproces soepeler te laten verlopen.
  • De vacatureteksten en social media-uitingen zijn geüpgraded.
  • Er zijn nieuwe uniforme ZZP tarieven vastgesteld voor de Thuis- en Ouderenzorg.

Arbeidsmarkt

In 2022 hebben 483 medewerkers ZorgSaam verlaten. Dit is inclusief 35 medewerkers die met (pre) pensioen zijn gegaan of gebruik hebben gemaakt van vrijwillige vertrekredenen vanuit de cao. Het verloop is hiermee hoger geweest dan in 2021 (460).


Arbodienst

In 2022 heeft ZorgSaam verder samengewerkt met de Arbodienst Occure en er zijn afspraken gemaakt over de professionalisering van de interne samenwerking. Het team werk en gezondheid is verder opgeleid in het begeleiden van langdurig verzuim. De HR Business Partners zijn bovendien opgeleid in hun gesprekpartnerschap met de leidinggevenden in preventie en aanpak verzuim.


Verzuim

Onderstaande grafiek geeft de ontwikkeling van het voortschrijdende verzuimpercentage (excl. Zwangerschap) in 2022 van de verschillende onderdelen van ZorgSaam weer.

Over 2022 laat het voortschrijdende verzuimpercentage in bijna alle onderdelen een stijgende lijn zien. Bij het bedrijfsbureau is te zien dat de voortschrijdende lijn daalt vanaf de zomer, wat betekent dat binnen dat onderdeel het verzuim langzaam aan het dalen is. Bij het onderdeel Thuis- en Ouderenzorg is te zien dat de voortschrijdende lijn blijft stijgen en geen daling vertoont, hier stijgt nog steeds het voortschrijdende gemiddelde verzuim. De overige onderdelen laten begin 2022 een stijgende lijn zien, die in de loop van 2022 nagenoeg gelijk blijft of ligt stijgt.

In 2022 zijn verschillende plannen in werking getreden die zich vooral richten op het vinden van verbeteringen in het voorkomen van langdurig verzuim. Onderdeel hiervan was onder andere de training ’Goed in Gesprek’ die alle leidinggevenden van ZorgSaam aangeboden hebben gekregen. Daarnaast is het team met verzuimmedewerkers binnen ZorgSaam uitgebreid en wordt nog steeds gebruik gemaakt van het vitaliteitsportaal.


Vitaliteit

In 2022 heeft ZorgSaam voor het eerst het gehele jaar gebruik kunnen maken van het vitaliteitsportaal. Inmiddels zijn er 1035 accounts aangemaakt, met in totaal 44348 pagina weergaves. Er worden veel trainingen en workshops aangeboden via het vitaliteitsportaal. Daarnaast hebben medewerkers 124 volledige modules op het portaal gevolgd. Ook hebben 161 medewerkers deelgenomen aan een vitaliteitscheck. Onder andere op basis van de macro uitkomsten van de vitaliteitschecks, zal het aanbod aan trainingen, workshops en andere interventies verfijnd worden. Met behulp van de CZ Interventie Expert wordt de providerboog van ZorgSaam gecompleteerd, zodanig dat we hulpbehoevende medewerkers een passende interventie kunnen aanbieden om er daarmee voor te zorgen dat medewerkers duurzaam inzetbaar zijn en blijven.


Waar het vitaliteitsbeleid zich tot op heden niet op specifieke doelgroepen richtte, zal dat in 2023 wel het geval zijn. Specifieke doelgroepen krijgen specifieke programma's aangeboden. Te denken valt aan programma's voor medewerkers met mantelzorgtaken, vrouwelijk medewerkers in de overgang en medewerkers met fysieke klachten. Het doel is meer medewerkers te bereiken en bij die medewerkers een grotere impact te genereren op hun duurzame inzetbaarheid.


Loopbaancentrum

Eind 2020 is het loopbaancentrum geopend. Het is dé plek voor medewerkers als ze vragen hebben over:

• Loopbaanadvies; in beeld brengen van je capaciteiten en kwaliteiten om vanuit daar inzicht te krijgen in mogelijke vervolgstappen

• Loopbaancoaching

• Vacatures; als je wil weten of je de juiste ervaring en competenties hebt voor een openstaande vacature

• Opleidingen

• Vragen en advies rondom talentontwikkeling