Oorlogsvraagstukken

De gevolgen van de oorlog in Oekraïne waren ook bij ZorgSaam te merken.

De energieprijzen stegen fors en de beschikbaarheid van voldoende gas werd een serieus aandachtspunt. Oplossingen en slimme stappen bedenken werd een omvangrijke extra taak. Dit gold ook voor de tekorten die er als gevolg van de oorlog ontstonden. Sommige medische materialen waren niet goed meer te verkrijgen. Er is in 2022 daarom veel tijd besteed aan het zoeken naar en inkopen van vervangende medische hulpmiddelen.


Bovendien moesten gemeenten op zoek naar geschikte verblijf- en slaapplaatsen voor de oorlogsvluchtelingen. De gemeentes in Zeeuws-Vlaanderen deden daarbij ook een beroep op ZorgSaam. Als grote zorgorganisatie hebben we graag ons steentje bijgedragen door op verschillende locaties in Zeeuws-Vlaanderen leegstaande ruimtes aan te bieden. In totaal heeft ZorgSaam een veertigtal vluchtelingen opgevangen.


Uiteraard had de oorlog niet alleen invloed op de organisatie, ook op de medewerkers en vrijwilligers van ZorgSaam had het impact. Daarom werd in 2022 de volgende boodschap uitgestuurd. Het zijn dure tijden. Lastige tijden ook. Door de energiecrisis en door de torenhoge inflatie zijn er veel gezinnen in Nederland die het financieel lastig hebben en het soms niet meer rond krijgen. ZorgSaam wil medewerkers die te maken hebben met (dreigende) financiële problemen, ondersteuning aanbieden. We hebben BMW voor Elkaar gevraagd om medewerkers van ZorgSaam indien gewenst te gaan helpen.