Ontwikkelingen in thuis- en ouderenzorg
Samenwerking De Zeeuwse Verbinding
Al voordat het Integraal Zorgakkoord werd gesloten waren de bestuurders van de Zeeuwse VVT-instellingen (inclusief ZorgSaam) zich bewust dat de zorg in Zeeland en Nederland onder druk staat. Alleen door samenwerking kan de zorg in Zeeland kwalitatief goed, toegankelijk en betaalbaar blijven. Deze samenwerking is in november geformaliseerd en verstevigd door het ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst. De samenwerking gaat verder vorm krijgen onder de naam “De Zeeuwse Verbinding”
Eerste stap richting mfa Hoek
Begin 2022 zette ZorgSaam een handtekening onder de intentieovereenkomst voor de multifunctionele accommodatie (mfa) in Hoek. Door het tekenen van deze overeenkomst spreken alle betrokken partijen de intentie uit dat ze zich in het nieuwe gebouw willen vestigen. In de mfa komt de basisschool, een gymzaal, kinderopvang, bibliotheek en welzijnsruimte. ZorgSaam wil bij de mfa graag een zorgwijk realiseren, waarin ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.
Dof 'n Donners
Bij veel thuiszorgcliënten worden de steunkousen aan- en weer uitgedaan. Dat is een handeling die erg belastend is voor de schouders van de medewerkers. ZorgSaam heeft daarom besloten om cliënten die geen Dof ’n Donner van de verzekeraar vergoed krijgen, een exemplaar in bruikleen te geven.
Eén digitaal leerplatform voor Zeeuwse zorg- en welzijnsorganisaties
Viazorg ontwikkelt een digitaal leerplatform voor zorg en welzijn. Ze doen dit samen met acht Zeeuwse zorgaanbieders: Allévo, Adrz, Emergis, Gors, SVRZ, Ter Weel, Zorgstroom én ZorgSaam. Het initiatief is vernieuwend binnen de Nederlandse zorg en heeft er subsidie voor ontvangen. Nieuw is dat we samen gaan opleiden, over organisatiegrenzen heen. Er wordt een online omgeving gecreëerd waarin alle leeractiviteiten van medewerkers samen komen. Met het gezamenlijk online leerplatform worden er meer opleidingen aangeboden, alle organisaties delen hun aanbod immers. En het verlaagt de kosten. Het platform moet er ook toe leiden dat medewerkers uit verschillende sectoren van elkaar kunnen leren en dat de zorg verder op elkaar wordt af gestemd. Het centrale beheer wordt tijdelijk ondergebracht bij ZorgSaam. Samen met de betrokkenen vanuit de Zeeuwse Zorg Coalitie wordt een nieuw op te richten Regionaal Samenwerkingsorgaan opgericht, dat het centrale beheer in de toekomst zal overnemen.
Helpende handen
In de zomer van 2022 had ouderenzorglocatie Stelle (Oostburg) door ziekteverzuim en vakanties te maken met een enorm personeelstekort. Ze raakten ook opnieuw in een Covid-crisis en daardoor was er meer zorg nodig. Na een noodkreet kwamen er uit heel Zeeuws-Vlaanderen helpende handen, van gepensioneerden, kantoorpersoneel en zorgcollega’s van andere locaties. Het was zeer nodig maar het werd ook zeer gewaardeerd.
Het persoonlijk levensverhaal als basis
De langdurige zorg heeft een ambitie opgesteld om de stap te zetten van kwaliteit van zorg naar kwaliteit van leven, waarbij het persoonlijke levensverhaal van de bewoner de basis is. Het betekent een omslag in de werkwijze en de organisatie en het begint met het in gesprek gaan met de bewoner en/of diens naasten: Wat waren de mooie en minder mooie momenten in uw leven? Wat zijn uw gewoontes, normen en waarden? Welke rituelen heeft u bij het opstaan en naar bed gaan? Welke contacten zijn belangrijk voor u en waarom? Hoe vulde u uw dag thuis in? Gaat u graag naar buiten en waarheen?
Samen kijken we dan wat wij en eventueel de naasten kunnen bijdragen aan iemands verdere levensverhaal. Bovendien, gewoonten en rituelen kunnen werken als ‘sleutels’ tot de leefwereld van dementerende bewoners. Door deze te kennen en op dezelfde wijze in te vullen als thuis, kan onbegrepen gedrag minder of zelfs voorkomen worden.
Vertrouwd wonen
Op ouderenzorglocatie De Blaauwe Hoeve is in 2022 een simpele maar effectieve verbetering van de woonbeleving doorgevoerd. Bewoners Somatiek hebben zelf een nieuwe naam kunnen bedenken voor hun afdeling. Tot dan woonden ze op CCZ1 of CCZ2… Een beetje huiselijkheid begint al bij een vertrouwde naam en daar ging men dus naar op zoek. Nadat alle ideeën over nieuwe namen waren verzameld, volgde een stemronde waarin iedereen drie voorkeuren mocht aangeven. De nieuwe namen werden onthuld tijdens een gezellige middag. CCZ1 heet nu Ulsters Voske. CCZ2 heet nu De Zanddreef.