Bijeenkomsten

Strategiebijeenkomsten

ZorgSaam heeft bij het formuleren van een nieuwe meerjarenstrategie 2022 – 2027 vele medewerkers betrokken. In speciale strategiebijeenkomsten werd van gedachten gewisseld over de toekomst van de zorg en ZorgSaam in Zeeuws-Vlaanderen. Een van de aanwezigen was Daniëlle van de Voorde, wijkverpleegkundige in Wijkteam Breskens. “Toen ik de oproep zag, was ik al snel geïnteresseerd naar hoe het formuleren van een meerjarenstrategie nu precies in elkaar zit. Toen ik me opgaf, kreeg ik wel wat twijfels, maar ik ben achteraf blij dat ik het toch gedaan heb. Ik voel mij namelijk meer betrokken, je komt erachter hoe het nu precies allemaal in elkaar zit en je kan je stem laten horen. We hebben eerst het strategieplan besproken, wat je ook vooraf eerst kon doorlezen. Sommige waren ook kritisch, want wat doen we nu daadwerkelijk met deze plannen? We leven natuurlijk in een tijd waarin er voortdurend verandering is, vooral door corona en door steeds vernieuwende technologie. We zouden bijvoorbeeld deze plannen eens vaker moeten herzien. Deze kritische blik werd gewaardeerd en er werd naar ons geluisterd.”

Theatervoorstelling "Je kunt me gerust een geheim vertellen"

De Stichting Vrienden van ZorgSaam organiseerde speciaal voor medewerkers van ZorgSaam de theatervoorstelling “Je kunt me gerust een geheim vertellen”. Een zaal vol medewerkers en vrijwilligers genoot in het Scheldetheater van een ontroerende, troostrijke en grappige voorstelling over dementie.


Vrienden van ZorgSaam schonken in 2022 ook kleding aan de SEH. Patiënten die bij de spoedeisende hulp van ZorgSaam binnengebracht worden, hebben soms weinig kleding aan. Ook komt het bijna wekelijks voor dat kleding kapot moet worden geknipt voor de behandeling. Het verstrekken van vervangende kleding wordt niet uit het reguliere zorgbudget betaald. Omdat het zo belangrijk is voor de patiënten, wordt het nu dus verstrekt met dank aan de Vrienden van ZorgSaam.


Minisymposium mammapoli

In oktober organiseerden we samen met de borstkankervereniging een mini-symposium met een informatiemarkt voor borstkankerpatiënten en hun naasten. Deze goedbezochte avond vond plaats in het kader van het 20-jarig bestaan van de Mammapoli van ZorgSaam.

Er waren diverse lezingen tijdens de laagdrempelige bijeenkomst. Maar ook het lotgenotencontact was goed, getuige deze quote van een bezoeker: samenkomen met lotgenoten doet goed, al is het triest om te concluderen dat zoveel mensen borstkanker hebben.”


 Open dag jubilerend dottercentrum

Het Cardiologisch Interventie Centrum in Terneuzen bestond in 2022 12,5 jaar. Het koperen jubileum werd gevierd met een feestelijke open dag met de titel ’15.000 stents verder’. Want zoveel Zeeuwen zijn er inmiddels geholpen. Het werd een hartverwarmende dag voor jong en oud(er) in de CO3Campus. Op de informatiemarkt kregen de bezoekers uitleg over onder meer het vrouwenhart, hartrevalidatie, hartfalen en pacemakers. Ook was er veel animo voor de fietsproef, een ECG en voor het meten van de bloeddruk en glucose. Alle lezingen van cardiologen werden opvallend druk bezocht.

Na zoveel ingrepen in die 12,5 jaar was het ook tijd om het dottercentrum te vernieuwen. Beide cathkamers hebben een flinke upgrade gekregen, zowel qua techniek als qua beleving van de dotterbehandeling.

 Lotgenotenavond hoofdpijnpatiënten

In samenwerking met patiëntenvereniging Hoofdpijnnet organiseerde het hoofdpijncentrum van ZorgSaam een informatieve en interactieve bijeenkomst voor mensen met ernstige hoofdpijn en voor iedereen die meer over dit onderwerp wil weten. Zeker ook de aanwezigheid van vele lotgenoten op zo’n avond heeft een prettig relativerend effect op de patiënten. Het thema van de avond was 'Leven met ernstige hoofdpijn'.

 Op het podium in gesprek met bevolking

Cultuurpodium Porgy en Bess in Terneuzen organiseert onder de titel College lezingen van toonaangevende sprekers uit de regio. ZorgSaam bestuurder René Smit nam de handschoen op om in gesprek te gaan met de geïnteresseerde bevolking. Zijn lezing droeg de titel "Is de zorg in Zeeuws-Vlaanderen in 2030 nog gegarandeerd?" en werd zeer gewaardeerd door een volle zaal. Men kreeg naar eigen zeggen ‘een veel duidelijker beeld van het complexe krachtenveld in de zorg en van de vele ontwikkelingen en uitdagingen die er zijn.’

 Samenwerking met museum

In samenwerking met museum Het Warenhuis in Axel bood ZorgSaam medewerkers en vrijwilligers de kans om een expositie van recente kunstwerken van Johnny Beerens te bezoeken. De kunstenaar en ZorgSaam hebben een connectie dus de match was snel gemaakt. ZorgSaam hielp zo de door corona lockdown gehinderde bezoekersaantallen op te hogen en trakteerde zo’n 160 medewerkers, vrijwilligers en hun introducés op een mooie ervaring.