Medische staf

In 2022 werd Covid-19 een vast gegeven, maar zorgde gelukkig voor minder druk op het ziekenhuis. De electieve zorg kon grotendeels weer worden opgepakt, en veel uitgestelde ingrepen ingehaald. Bijna alle ziekenhuizen in Nederland kampten met de zogenaamde “uitstelzorg”: veel ingrepen moesten worden afgezegd, uitgesteld of opnieuw ingepland als gevolg van de Covid-epidemie. Maar doordat ZorgSaam, gedurende de gehele pandemie, het operatiecomplex in Oostburg Covid-vrij heeft weten te houden, heeft de reguliere zorg gewoon door kunnen gaan, en zijn de wachtlijsten bij ons beperkt gebleven.


Begin 2022 zijn vanuit het stafbestuur de voorzitter en vice-voorzitter aangesloten bij de RvB in de vorm van een co-bestuur. Hierdoor kan het stafbestuur constructiever meedenken met de RvB en participeren in de besluitvorming. De medische staf heeft hierdoor een grote bijdrage kunnen leveren aan de strategie van ZorgSaam, die in 2022 hernieuwd is geformuleerd. Ook in de uitvoering van het Integraal ZorgAkkoord (IZA), Passende Zorg, en de effecten die deze gaat hebben op ons regionale ziekenhuis en de thuis- en ouderenzorg, denkt de gehele staf hard mee. Daarnaast is in vele sessies, werk- en stuurgroepen de grondslag gelegd voor het document ‘ZorgSaam in Vorm’, waarin een prominente rol is weggelegd voor alle medewerkers middels het programma ‘aandacht voor de medewerker’.


Naast dit alles heeft het stafbestuur, evenals het jaar ervoor, veel tijd gestoken in de samenwerking met onze strategische partners, en dan met name het Adrz, UZ Gent en de Zeeuwse Zorgcoalitie, met als doel de zorg voor Zeeland en Zeeuws-Vlaanderen te behouden, en te verkennen hoe we elkaar kunnen versterken.


Samenstelling Medische Staf

De medische staf bestond op 31 december 2021 uit 112 gewone stafleden en 19 buitengewone stafleden.

Het bestuur medische staf (BMS) vormt het dagelijks bestuur van de medische staf en de medische kernstaf en bestond in het verslagjaar uit zes leden. Het BMS streeft daarbij naar een representatieve verdeling tussen snijdend, beschouwend en ondersteunend, en tussen de vrijgevestigde leden en de leden in dienstverband.

Op 31 december 2022 was het bestuur medische staf als volgt samengesteld:

Nathalie de Bruijn Kinderarts, voorzitter, co-bestuurder en bestuurslid namens de VMSD

Veronik Pepermans Anesthesioloog, vice voorzitter en co-bestuurder

Marjan van Dijk Internist-oncoloog, bestuurslid namens de CVMS

Cis Cools Orthopedisch chirurg, penningmeester

Els van Dessel Chirurg, lid

Geert van Pottelberge Longarts, lid


De medische staf werd ondersteund door Ingrid Vroege, secretaris medische staf, en Margreet van Iersel-van Alphen, secretaresse medische staf.


Individueel Functioneren Medisch Specialisten (IFMS)

Het IFMS is binnen ZorgSaam in 2010 ontwikkeld en uitgerold. In 2020 is de vijfde, integrale ronde van IFMS-gesprekken gehouden onder (bege-)leiding van de VvAA. De score voor de kwaliteitsindicator IFMS bedroeg 97%. Het IFMS is een voorwaarde voor herregistratie bij de RGS. In september 2021 heeft de FMS een nieuwe leidraad uitgebracht, op basis waarvan de medische kernstaf in december 2021 een nieuwe inrichting voor de IFMS-cyclus voor de komende jaren heeft vastgesteld. Omdat de vereiste tweejaarlijkse cyclus van IFMS-gesprekken is vervangen door een periode van vijf jaar, met daarbij een jaarlijks reflectiemoment, is in 2022 met elke vakgroep een ‘IFMS-thermometergesprek’ gevoerd. In zo’n gesprek sluiten een of twee interne IFMS-begeleiders op afspraak aan bij een vakgroepsvergadering voor een reflectiemoment, om te bespreken hoe het gaat met de vakgroep als geheel en alle leden afzonderlijk, om te sonderen hoever het staat met de uitwerking van de individuele POP’s, en om te adviseren en ondersteunen daar waar hulp gewenst is. Op deze manier hebben alle stafleden hun reflectiegesprek gehad. Uit de evaluatie bleek dat deze eerste IFMS-thermometer een waardevolle aanvulling op ons IFMS is, en dat met name het informele karakter van deze gesprekken als prettig werd ervaren.


Jaarthema’s 2022:

  • Introductie Co-bestuur
  • Covid19
  • Heropstart reguliere zorg na Covid19
  • Integraal Capaciteitsmanagement
  • IFMS Thermometergesprekken
  • Herijking Strategische Visie en Missie ZorgSaam o.l.v. Vintura
  • Strategische Keuzes en Samenwerkingen (ADRZ, UZ Gent)