Ondernemingsraad

In 2022 is de invloed van het Covid-19 virus op ons dagelijkse werk gelukkig verminderd; we kunnen elkaar weer – onder gepaste omstandigheden – daadwerkelijk ontmoeten en dat doet eenieder goed. Uiteraard blijven we ook gebruik maken van de mogelijkheid tot digitaal contact, waarmee we soms snel tot elkaar kunnen komen in de drukke agenda’s. Druk, vanwege de grote opgave waar ZorgSaam voor staat, het overbruggen van de zorgkloof (meer zorgvraag en minder personeel beschikbaar), waar de organisatie een passende vorm bij moet vinden.


Afgelopen jaar bleek wederom dat samenwerking belangrijk is. Met collega’s, Raad van Bestuur, Raad van Toezicht, cliëntenraden, VVAR en vele anderen. We willen dan ook iedereen danken voor de samenwerking en hopen deze in de komende jaren voort te zetten en verder uit breiden. We hebben elkaar meer dan ooit nodig. De samenwerking binnen de Zeeuwse Zorg Coalitie is een feit, net als de Zeeuwse Verbinding (VVT) en samenwerking op diverse onderdelen met andere ziekenhuizen. De ondernemingsraden zijn hierbij betrokken. Komend jaar zal in het teken staan van een kanteling naar Passende Zorg. Dat vergt een verandering van organisatiestructuur, met nog meer onderlinge samenwerking. De ondernemingsraden zijn daarbij intensief betrokken en zoeken naar een vorm om te bewegen naar één ondernemingsraad voor de hele organisatie. Deze ondernemingsraad zal zich daarmee blijven inzetten voor het belang van alle medewerkers, zodanig dat dit ten goede komt aan onze cliënten en patiënten.


In mei 2022 zijn er verkiezingen gehouden voor de drie ondernemingsraden van ZorgSaam. De nieuwe OR-leden zijn in juni geïnstalleerd. Niet alle zetels zijn ingevuld. In het zicht van de volgende verkiezingen steken de ondernemingsraden in op een meer integrale manier van werken.


Behandelde thema’s in 2022


Thema’s Centrale Ondernemingsraad (COR)

De COR is de verbinder van de drie ondernemingsraden. Daarnaast behandelt de COR de thema’s die van gemeenschappelijk belang zijn. De COR werkt hiervoor nauw samen met zijn commissies.

Belangrijk zijn de gesprekken die gevoerd worden over het welzijn van onze collega’s. De COR volgt de uitvoering van het beleid Agressie & Geweld 2.0, Arbeidsomstandigheden op orde, Fysieke en Psychosociale arbeidsbelasting op de voet. Dit jaar is herhaaldelijk aandacht gevraagd voor sociale veiligheid van medewerkers. Dit heeft geleid tot meer bewustwording over het grote belang van een sociaal veilige werkomgeving voor medewerkers in alle geledingen.


De COR heeft zich naast generatiebeleid ook ingezet voor de zware-beroepenregeling. ZorgSaam wacht hiervoor de nieuwe cao af. In 2023 wordt mede op advies van de ondernemingsraden een loopbaancentrum geopend, dat een rol kan spelen bij vitaliteit van medewerkers in elke generatie.


In 2022 heeft ZorgSaam haar meerjarenstrategie herijkt. Hieruit is een plan gekomen voor een meer integrale werkwijze: ZorgSaam in Vorm. Dit houdt in dat er minder gedacht wordt in aparte BV’s/zorgsoorten en meer gekeken wordt naar de cliënt/patiënt. Ook komen er minder ‘managementlagen’. De COR is in gezamenlijkheid met alle OR’en hierin goed meegenomen, wat onder andere heeft geleid tot het programma Aandacht voor Medewerkers.


Huisvestingsbeleid en herinrichting blijven de komende jaren actuele onderwerpen. De COR denkt mee en geeft advies bij de belangrijke projecten: Prettig Wonen, Vitaal West Zeeuws-Vlaanderen, kliniek- en poliplannen en de herinrichting van de centrale hal en het H-Blok in De Honte.


Naast eerdergenoemde onderwerpen heeft de COR meegedaan bij onderwerpen als thuiswerkbeleid, medewerker onderzoek, opleidingsplan, een andere bedrijfsgeneeskundige dienst, bescherming persoonsgegevens en het profiel van leden van de Raad van Toezicht.


Thema’s OR Thuis- en Ouderenzorg (TOZ)

Helaas begon het jaar 2022 met Covid-besmettingen op verschillende locaties van de thuis- en ouderenzorg, waardoor veel medewerkers uitvielen. Het was zelfs nodig om ook hulp te vragen aan collega’s die gewoonlijk niet in de zorg werken. En die hulp kwam, waarvoor dank aan alle collega’s.


Begin van het jaar was er onrust onder de medewerkers langdurige zorg doordat er een verlaging in het basisdienstenpatroon zou plaatsvinden, omdat de financiering van de langdurige zorg anders werd ingericht. Dit leidde tot veel vragen aan de ondernemingsraad. De OR TOZ heeft de vinger aan de pols gehouden en de nadruk gelegd op een duidelijke communicatie naar de medewerkers.


Ook is de OR TOZ actief geweest in verschillende werkgroepen en heeft ze diverse bijeenkomsten bijgewoond. Waaronder Samen Prettig Wonen, Welzijn als basis, het integraal roosterproces (centraal roosteren) en de doorontwikkeling van de verpleegkundige rol en inzet. Ook waren we actief betrokken bij het uitrollen van het balansbudget. De samenwerking van de VVT-instellingen (de organisaties van thuis- en ouderenzorg) in Zeeland werd een feit onder de noemer de Zeeuwse Verbinding.


De OR TOZ heeft regelmatig overleg met de Raad van Bestuur over bijvoorbeeld werkdruk, ziekteverzuim en krapte op de arbeidsmarkt bij de thuis- en ouderenzorg. Voor de toekomst zal het belangrijk worden om ‘anders te gaan werken’. Gebruik maken van innovatie, het omdenken ‘wat kunnen de cliënten nog zelf’ en het omgaan met de nieuwe woonzorgconcepten. Een hele uitdaging!


Thema’s OR Ziekenhuis (ZKH)

Gelukkig zijn in 2022 de effecten van Covid verminderd, waardoor de OR weer fysiek bij elkaar kan komen en het directe contact met medewerkers weer kan oppakken.


De OR ZKH heeft een aantal advies- en instemmingsaanvragen behandeld en zich daarnaast bezig gehouden met een diversiteit aan onderwerpen. De belangrijkste hiervan zijn de integratie van EHH op de SEH, de invoering van Midden Laag Complex ambulance (LMC), de aanvraag van 12-uurs diensten op IC, het generatiebeleid, de BMG-opleiding en de BAZ-opleiding. Met betrekking tot het Kliniekplan en de invoering van het Integraal Capaciteit Management (ICM) heeft de OR ZKH extra deskundigheid ingezet om goed mee te kunnen denken in deze veranderingen en de effecten voor onze collega’s. De OR ZKH is op verzoek van medewerkers bij diverse afdeling overleggen aangesloten en heeft bij de Raad van Bestuur aandacht gevraagd voor signalen van medewerkers.

Het verzuim wordt op de voet gevolgd en er is op verzoek van OR ZKH een uitgebreide toelichting georganiseerd over de verzuimcijfers, waarbij andere OR’en zijn aangesloten. Steeds meer wordt de samenwerking gezocht met andere OR’en, bijv. met OR ZorgSupport over het Kliniekplan. Dit geldt zeker ook voor de meerjarenstrategie en ZorgSaam in Vorm, die met de OR’en gezamenlijk behandeld worden.


Thema’s OR ZorgSupport en Bedrijfsbureau (ZSP)

De OR ZSP is blij dat het Covid-19 virus is afgenomen. Hierdoor is de werklast voor met name medewerkers in de huishouding, bij de receptie en beveiliging weer tot normalere proporties gekomen.


Herhaaldelijk is aandacht gevraagd voor de telefonische bereikbaarheid. Het generatiebeleid en de zware-beroepenregeling zijn aan de orde geweest. De uitvoering van het verzuim- en herstelbeleid wordt kritisch gevolgd. Huisvesting van Oekraïense vluchtelingen is goed opgepakt door ZorgSaam en afgestemd met medewerkers.


Het Nieuwe Werken waar in 2021 veel aandacht voor was heeft geleid tot een plan Kantoor- en Vergaderconcept, waarin het hybride werken is opgenomen. Het thuiswerkbeleid is hierin ook geëvalueerd; de meeste medewerkers zijn tevreden. De OR ZSP heeft gevraagd om een uitgebreide evaluatie in 2023.


De OR ZSP heeft kritisch gekeken naar de herinrichting van het Bedrijfsbureau; goede beleidsondersteuning voor de hele organisatie is van belang en moet ook in balans zijn met de vele ontwikkelingen die plaatsvinden.


Veel aandacht is er geweest voor de reorganisatie van de afdeling Beveiliging. De beveiliging wordt deels uitbesteed, maar de beveiligers van ZorgSaam blijven in dienst van ZorgSaam.


Korte vooruitblik 2023


De komende jaren zullen in het teken staan van de uitwerking van de meerjarenstrategie, ZorgSaam in Vorm en Ondernemingsraad in Vorm.


Er zijn kwartiermakers aan de slag die voor de verschillende organisatieonderdelen plannen maken waar de ondernemingsraden zich over gaan buigen. Deze organisatieverandering zal stapsgewijs uitgevoerd worden, waarbij de ondernemingsraden alert zullen zijn op een zorgvuldige uitvoering in het belang van de medewerker.


De ondernemingsraden van de verschillende BV’s zullen gaan werken vanuit één centrale ondernemingsraad, wat aansluit bij de nieuwe organisatiestructuur. Hierdoor kunnen we gezamenlijk thema’s oppakken en verdelen. Samen sterk! Hoe we dat precies gaan doen, zijn we op dit moment aan het uitwerken.


Hiernaast spelen het komend jaar drie grote onderwerpen, die veel aandacht vergen van de ondernemingsraden:

De bouw van de kliniek.

De uitrol van het kliniek- en polikliniekplan en het daarbij behorende integrale capaciteitsmanagement.

Het project Samen Prettig Wonen van de thuis- en ouderenzorg.


Ook zal de OR intensief betrokken zijn bij het programma Aandacht voor Medewerkers dat een belangrijk onderdeel is van ZorgSaam in Vorm.


Uiteraard blijven we de externe ontwikkelingen en samenwerkingen intensief volgen.

Bij dit alles stellen de ondernemingsraden aan zichzelf en aan anderen de vraag wat de verschillende ontwikkelingen betekenen voor onze medewerkers en voor de beschikbare zorg in onze regio.