Cliëntenraad

Geleerde lessen en het vizier gericht op vooruitkijken, zo typeert de Centrale Cliëntenraad het jaar 2022. Vele uitdagingen liggen voor de zorg in het verschiet, in zowel ziekenhuis als thuis- en ouderenzorg. En zowel landelijk als regionaal. Dus ook voor ZorgSaam als netwerkorganisatie. Voor de medezeggenschap namens de cliënt is dit een extra stimulans om alert te zijn. Maar ook een prikkel om zich goed te blijven ontwikkelen en positioneren.


De Centrale Cliëntenraad is een reactief medezeggenschapsorgaan. Dat wil zeggen dat het reageert op beleidsvoorstellen en – ontwikkelingen. Dit in de vorm van de advies-en instemmingsaanvragen die hij van de Raad van Bestuur ontvangt. Het streven daarbij is om een zo’n goed mogelijke samenwerkingspartner van deze Raad van Bestuur te zijn.


Resultaten 2022

In de Centrale Cliëntenraad ZorgSaam ZorgGroep Zeeuws-Vlaanderen, waarin de beide Raden (Cliëntenraad Thuis- en Ouderenzorg ZorgSaam en Cliëntenraad Ziekenhuis ZorgSaam) met een drietal leden zijn vertegenwoordigd en het voorzitterschap rouleert, zijn in 2022 de volgende adviezen behandeld:


  1. Bestuurlijke kaders en randvoorwaarden strategische samenwerking
  2. Profielschets lid Raad van Toezicht
  3. Jaarrekening 2021
  4. Visie op voeding
  5. Profiel nevenlocatie Oostburg
  6. Begroting 2023


Daarnaast lag de focus op het nog beter positioneren van de medezeggenschap in de organisatie met als doel om tot meer inhoudelijke resultaten te komen. Zo zijn per cliëntenraad aandachtsgebieden en bijbehorende portefeuillehouders benoemd. En zijn er informele overleggen opgestart met de ondernemingsraad en de verpleegkundige en verzorgende adviesraad. Een zeer waardevolle ontwikkeling.


Doelen 2023

De ambitie voor 2023 is om te anticiperen op de toekomst en daarmee aansluiting te zoeken op de toekomstige organisatieontwikkelingen, met altijd als uitgangspunt ‘wat is de impact hiervan op de cliënt/patiënt?’. Cliëntenraden maken geen beleid, maar beïnvloeden beleid. Dit door nauw contact te hebben met zijn achterban en zich daarnaast te laten informeren door bijvoorbeeld beleidsadviseurs en managers.


Werken aan onze zichtbaarheid was een belangrijk thema op onze agenda van 2022. Onze antennes moeten zowel in- als extern gericht staan. Ook in 2023 gaat die ontwikkeling door en willen we ook meer met u in contact komen. Naast de inzet van het cliëntenpanel, zult u ons letterlijk vaker tegenkomen.


Het tempo van de veranderingen in de zorg vraagt ook van bestuurders en zorgverleners soms forse aanpassingen. Samenwerking is dus onveranderd het sleutelwoord voor 2023 en daarna!