Vernieuwingen

Nieuw operatiecomplex aanwinst voor ZorgSaam, Zeeland en UZ Gent


In mei 2022 werd het moderne OK-complex in Terneuzen officieel geopend en in gebruik genomen. Zo’n tweeënhalf jaar was eraan gebouwd. Ondanks corona en andere hindernissen bij dit hoog-technisch project is de planning en begroting (17,5 miljoen euro) gehaald. Niet alleen ZorgSaam is trots op de grote verbetering voor patiënten, zorgmedewerkers en de streek. Het is ook belangrijk in de steeds intensievere samenwerking tussen ZorgSaam en Universitair Ziekenhuis Gent. Dat is al te zien in het feit dat een neurochirurg uit Gent inmiddels enkele dagen in Terneuzen opereert. Uitstekende zorg nabij, in goede afstemming. In de nabije toekomst zal er nog meer zorg vanuit Gent in Terneuzen plaatsvinden. Dat maakt een breder pallet van behandelingen dichtbij beschikbaar en ondersteunt kwetsbare zorg in Zeeland.



Het nieuwe OK-complex in Terneuzen omvat 5 ruime operatiekamers die met alle moderne techniek van vandaag een scala aan mogelijke toepassingen bieden, nu en in de toekomst. Het is voor opererende medisch specialisten en de OK-medewerkers een enorme verbetering van ruimte alsook een verbetering van werkomgeving, dat wil zeggen licht en overzichtelijk waardoor rustig geconcentreerd gewerkt kan worden. Er kan bovendien heel efficiënt gewerkt worden, het is zeer geordend en slim ingericht. Er hoeft niet meer gewacht te worden, waardoor er meer patiënten geholpen kunnen worden. Patiënten krijgen in de rustige omgeving ook minder prikkels, waardoor zij de operatie geruster tegemoet gaan. Ook de holding/recovery, werken rustruimtes en de centrale sterilisatieafdeling zijn volledig gemoderniseerd.

Tijdens de officiële opening van het OK-complex konden enkele genodigden het OK-complex bezichtigen. Dat is niet vanzelfsprekend, want het is lastig te organiseren vanwege door-opereren en steriliteit. Om andere geïnteresseerden, inclusief alle ZorgSaam collega’s toch de kans te bieden om ook een kijkje te nemen, is er een virtuele rondwandeling gemaakt.


Bekijk de virtuele rondwandeling hier. 

Nieuwe CT-scanner Oostburg


De CT scanner die jarenlang dienst deed in het Antonius ziekenhuis in Oostburg, was zo’n 15 jaar oud en volgens het onderhoudscontract voor alle apparaten met Philips aan vervanging toe. Medewerkers die het nieuwe apparaat bedienen zijn onder de indruk van de mogelijkheden en voordelen. “Patiënten die naar Oostburg komen, gaan er echt op vooruit. We maken nu superscherpe CT-scans die nauwkeurige diagnostiek opleveren. De beeldkwaliteit is flink verbeterd zodat je meer kunt zien en de patiënt hoeft bovendien minder en minder zwaar contrastmiddel te verdragen. De ring waarin de patiënt moet liggen is ook groter waardoor er meer ruimte is, minder angst. Er is ook veel meer mogelijk dus we kunnen in Oostburg nu meer onderzoeken doen. Het geeft nog maar eens aan dat ZorgSaam het belangrijk vindt de patiënten in West Zeeuws Vlaanderen te blijven bedienen op het gebied van diagnostiek.”


Nieuw pand verloskundigen

Begin 2022 zijn de verloskundigen naar een eigen praktijk verhuisd. Het was een langgekoesterde wens om de controles en echo's door de verloskundige buiten de klinische setting van het ziekenhuis te kunnen verzorgen. Op de nieuwe locatie vinden zwangere vrouwen een huiselijke sfeer. Na ophef van de coronabeperkingen is net voor de zomer een Grand Opening gevierd.


Nieuw wagenpark afdeling dialyse

Patiënten die hemodialyse ondergaan zijn afhankelijk van een kunstnier in een machine die hun bloed filtert. Na 17 jaar waren de dialysemachines op de dialyseafdeling aan vervanging toe. De machines vertoonden slijtage en er was een toename van het aantal storingen. Er is daarom geïnvesteerd in nieuwe machines. Ze werden ‘gevierd’ met gebak voor patiënten en medewerkers op de afdeling.


Nieuwe dienstkleding

Alle ziekenhuis-collega’s die dienstkleding dragen en in de zorg of in de ondersteunende diensten werken, zijn in 2022 in het nieuw gestoken. De oude dienstkleding was aan vervanging toe en er is gekozen voor een nieuwe lijn. De kleding ziet er niet alleen mooi uit, het draagcomfort is verbeterd én het is duurzaam. De nieuwe uniformen zijn namelijk gemaakt van polyester – katoen. Een stof met een hoge kwaliteit en een lange levensduur. Daarnaast zijn er weinig kleuren gebruikt. Dit alles zorgt er voor dat de kleding aan het einde van de levensduur goed te recyclen is. De oude kleding wordt verwerkt tot nieuwe garen.


Nieuwe cursus Advanced Life Support 

In 2022 werd voor de eerste keer binnen ZorgSaam een officieel gecertificeerde cursus Advanced Life Support (ALS) georganiseerd. Tijdens deze opleiding werden zorgverleners uit de acute zorg getraind. Dit was uniek voor ZorgSaam én voor de regio Zeeland. Deze opleiding is gegeven onder supervisie van de Europese en Nederlandse Reanimatieraad.



Nieuwe plek: Eerste Hart Hulp en Spoed versterken elkaar naast elkaar 

De Eerste Hart Hulp is na zorgvuldige voorbereiding en verbouwing verhuisd naar een nieuwe plek in het ziekenhuis in Terneuzen. De grote kamer voor de IC/CCU op de eerste verdieping is verlaten voor moderne nieuwe ruimtes naast de SEH op de begane grond. Waar er voorheen knelpunten ontstonden in de personele bezetting op de EHH en er ’s nachts en in het weekend door een geringe hoeveelheid patiënten juist een inefficiënte inzet van personeel was, is er nu een flexibele benutting van capaciteit. Bovendien passen uitstraling, techniek en werkbaarheid van de nieuwe kamers bij de huidige tijd. Mogelijk dat er in de toekomst met een nog betere aansluiting van de Hap, een echt spoedplein ingericht kan worden bij SEH/EHH. De nieuwe decontaminatieruimte die naast de EHH werd gebouwd, past daar alvast goed bij.


Geplande vernieuwing; moderniseren verpleegafdelingen


Het ziekenhuisgebouw in Terneuzen is al 35 jaar oud. Daarmee past de zorgsetting niet meer optimaal bij de huidige wensen en eisen. Patiënten verwachten tegenwoordig meer privacy, geen 4 persoonskamers. Reden om de kliniek opnieuw in te richten, een groot langdurig project waarbij schuifplannen als ook andere werkwijzen een rol spelen. Ook onderzoeken we of we met nieuwe technologie het welbevinden van de patiënten en collega’s kunnen verbeteren. Uiteindelijk moet het leiden tot een kliniek die toekomstbestendig is voor de komende 10 – 15 jaar.


In 2022 zijn twee eerste stappen gezet.


Interne verhuizing

De verpleegbedden en medewerkers neurologie zijn van A1 verhuisd naar A2. De bedden en medewerkers van longgeneeskunde verhuisden van A2 naar A1, bij cardiologie.

Longgeneeskunde en cardiologie zijn medisch inhoudelijk aanpalende specialismen. Patiënten met bijvoorbeeld pijn op de borst kunnen een cardiologisch probleem hebben maar net zo goed een aandoening aan de longen hebben. Het is dan goed als die twee specialismen op één en dezelfde etage zijn gehuisvest. Dat betekent wel een en ander want het geeft een nieuwe teamsamenstelling, collega’s die anders met elkaar gaan samenwerken en hierover werkafspraken moeten maken. Zowel A1 als A2 gaan met een groter team werken. Kleine subafdelingen maakt kwetsbaar, zowel qua formatie als deskundigheid. Met een groter team verminder je de kwetsbaarheid en kun je de continuïteit beter waarborgen.


De nieuwe functie OCC

Als onderdeel van het moderniseren van de verpleegafdelingen is in het najaar van 2022 een proefjaar gestart met een nieuwe functie binnen het ziekenhuis: Operationeel Capaciteitscoördinator, afgekort OCC. Drie ZorgSaam collega’s gaan in die rol aan de slag om overdag patiënten en personeel beter te verdelen over alle verpleegafdelingen in Terneuzen. Een optimale verdeling kan pieken en dalen en werkdruk nivelleren en kan zo leiden tot betere zorg en meer werkplezier. Dit wordt met vier evaluatiemomenten gemonitord.